Nakon gotovo godinu dana, prvog dana ožujka ponovno su pokrenuta proizvodna postrojenja tvrtke Petrokemija. Nakon nekoliko dana priprema startala su energetska postrojenja, Postrojenje za proizvodnju dušične kiseline 1 i Postrojenje za proizvodnju NPK. Plan je da se do 9. ožujka proizvede 4000 tona dušične kiseline, te do 23. ožujka 14.000 tona NPK gnojiva 15-15-15. Daljnja proizvodnja kao i pokretanje postrojenja Amonijak, konstantno se razmatraju i odluka će biti donesena ovisno od uvjeta na tržištu.

Na upit Gospodarskog lista, iz uprave Petrokemije stigla nam je obavijest da je sukladno stanju na tržištu Petrokemija d.d. pokrenula s ponedjeljkom, 27. veljače, ograničenu proizvodnju u dijelu gnojiva za koja postoji tržišna opravdanost. Trenutačnu ograničenu proizvodnju u kutinskoj tvornici mineralnih gnojiva planiraju realizirati tijekom mjeseca ožujka.

Petrokemija trenutno uspijeva podmiriti potražnju na tržištu mineralnih gnojiva svojim i proizvodima iz uvoza. Za navedenu proizvodnju raspolažemo svim potrebnim sirovinama, prirodnim plinom te odgovarajućom radnom snagom. Što se tiče procesa promjene vlasništva, po svemu sudeći taj proces ulazi u završnu fazu. U tijeku su završni dogovori o ishođenju posljednjih dozvola, a ulazak kompanije Yildirim u vlasništvo Petrokemije d.d. očekuje se do kraja ožujka, stoji u priopćenju iz Petrokemije.   

Mineralna gnojiva Petrokemije
Prethodni članakOtvoren Regionalni distribucijski centar za voće i povrće u Nemetinu
Sljedeći članakUz nove motore planiramo širenje i na sjever Europe!
Gospodarski list
Gospodarski list je najstariji hrvatski časopis za poljoprivredu i selo koji i danas izlazi i koji je kroz tri stoljeća usmjeravao stručno, ekonomski i društveno hrvatskog seljaka i selo. Promicao je i čuvao običaje na selu i poljoprivredi i njegovao hrvatsku kulturu i jezik. List danas izlazi kao polumjesečnik na 72 stranice visoke kvalitete papira i višebojnog (kolor) tiska u formatu 210 x 275 mm. Zahvaljujući tradicionalno kvalitetnim i prije svega aktualnim i stručnim člancima, Gospodarski list stekao je vjerne, dugogodišnje pretplatnike i do danas zadržao status najpopularnijeg časopisa o poljoprivredi u Hrvatskoj. Kroz sva tri stoljeća Gospodarski list je izlazio zahvaljujući prije svega svojim vjernim pretplatnicima, poslovnim partnerima i oglašivačima, a u Gospodarskom listu surađuju najnapredniji ljudi pojedinog vremena, mnogi istaknuti znanstvenici, stručnjaci poljoprivredne proizvodnje, te mnogi drugi ugledni ljudi. Važno je napomenuti da Gospodarski list i danas kontinuitrano stvara nove vrijednosti kroz vrijedne projekte i inicijative; Gospodarski kalendar, biblioteka Obitelj i Gospodarstvo, biblioteka Hrvatsko povrće, Gospodarski oglasnik, televizijska emisija Dodir prirode, web izdanja, digitalizacija arhive 1842 – 1910 dostupne javnosti kroz projekt Hrvatska kulturna baština, izbor za najbolju poljoprivrednu ljekarnu, stručni seminar Hrvatsko povrće, stručni seminar CroVin, profilne stranice na društvenim mrežama, Društvo agrarnih novinara Hrvatske… Cilj Gospodarskog lista oduvijek je bio i ostat će prenošenje znanja, informacija i savjeta, kako bi poljoprivredna proizvodnja bila isplativa, a gospodari uspješniji.