""Još malo, pa će Nova godina. Nema toga što će nas spriječiti da si u ludoj novogodišnjoj noći i novogodišnjim prazničnim danima dademo oduška, da budemo veseli, malo raspojasani i ponešto otkačeni. Jednostavno, takvi smo. Uostalom, bit će takav i čitav svijet tih dana, pa zašto ne bismo i mi!

E, pa u redu, počnimo s onim tko će nam biti najvjerniji pratitelj tih dana, a to je alkohol.

Efekt alkohola

Postoji jedan trik koji može znatno pomoći onima koji polaze na lumperaj. Ako prije polaska pojedete šačicu maslina ili popijete žlicu ulja, može se lako dogoditi da tijekom veselice većina vaših prijatelja završi pod stolom, a da u isto vrijeme vi hrabro ostanete na nogama – pjevajući ili držeći govore. U svakom slučaju, nemojte piti na prazan želudac. Ako nikako ne možete izbjeći alkohol, onda vodite brigu o tome da dobro jedete. Međutim, mnogi misle ovako: ako dobro jedem, mogu slobodno piti alkohol, sigurno i bez straha voziti automobil. Zapravo misle da hrana neutralizira efekte alkohola. A efekt hrane nije u “neutralizaciji” alkohola, nego u odgađanju resorpcije. Ako je čovjek natašte, resorpcija (odlazak u krv) alkohola je mnogo brža, nego kad je želudac pun. To znači da kod praznog želuca već i relativno mala količina alkohola postiže u krvi zabrinjavajuće koncentracije. Na pun želudac ista količina alkohola postići će nižu koncentraciju u krvi i ta će dulje trajati. Jasno, nemojte ni miješati više vrsta alkohola!

Mamurluk

Sigurno je da neće biti malo onih koji će u toj ludoj noći, a i kasnije, “potegnuti” više pića nego što su navikli i više nego što im organizam može podnijeti. Osim računa plaćenih konobarima, doći će vrijeme da se plati još jedan, a to je račun – mamurluku. Naš narod kaže “klin se klinom izbija”, međutim, budite sigurni, to ne vrijedi kad je riječ o pretjeranoj količini alkohola. Ima dosta onih koji ujutro, nakon lude vinske noći, olakšavaju, “presjeku” mamurluk duplim vinjakom! To je velika zabluda. Ujutro, za ublažavanje mamurluka, preporučujemo čašu mlijeka, koji će ublažiti nadražaj i upalu želučane sluznice izazvane prevelikim količinama vina.

Protiv mamurluka sokom od rajčice

Pomoćna sredstva, kao što su: popiti puno vode prije odlaska u krevet, jaka crna kava, žličica sode bikarbone u čaši hladne vode, čaša-dvije rasola, voćni sokovi i vitamini, uz dobar doručak, omogućit će da se organizam brže oporavi od mamurluka. Američki “cugoši” otkrili su da u takvim situacijama izvrsno djeluje četvrt do pola litre soka od rajčice. Smanjite šanse za nestanak mamurluka izbjegavajući pjenušava pića. Osim toga, izdržat ćete duže na bijelom vinu, nego na crnom i radije na hladnijem piću. Brandy, cherry, crno vino, tamni rum i pivo su najgori za mamurluk. Najsigurniji su votka, gin i bijelo vino. Za glavobolju nemojte uzeti Aspirin, jer on može loše djelovati na već iritiranu želučanu sluznicu. Uzmite paracetamol, ako već nešto morate uzeti. Za olakšavanje mamurluka vrlo je korisna žustra šetnja na svježem zraku. To ne bismo smjeli zaboraviti. Takva tjelovježba ubrzat će sagorijevanje i eliminaciju alkohola iz tijela. Nakon šetnje potreban je dobar dug san koji će oporaviti tijelo, a posebno živčani sustav.

""Smanjena sposobnost za vožnju!

Vrlo je dobro poznato da već i male konzumirane količine alkoholnih pića ili blagi mamurluk smanjuju sposobnost za vožnju. O većim količinama da i ne govorimo. One, između ostalog, uzrokuju opijenost, nesposobnost orijentacije, zamućenje vida, usporenje refleksa i slabiju kontrolu nad mišićima. Kolika bi djeca još i danas imala svoje očeve da su ti vozači samo uzeli taksi (ili se prošetali) na povratku s takve jedne terevenke, a ne sjeli za svoje volane! Ako ste već sjeli u auto u takvom stanju, ne zaboravite staviti na sebe sigurnosni pojas. Statistike nepobitno dokazuju da od četvoro poginulih u prometnim nesrećama, dvoje bi ostalo na životu da su bili vezani pojasom, a od četvoro teško ozlijeđenih, troje bi prošlo neozlijeđeno ili samo s malim ozljedama. Vozač, ili suputnik vezan pojasom može preživjeti prometnu nesreću pri brzini od 80 km na sat. A 80 posto nesreća događa se pri brzini od 60 do 70 km na sat. Pa sad vi vidite! Neki od nas ovih dana uzimaju neke lijekove. Provjerite kod svog liječnika da li ti lijekovi dozvoljavaju istovremenu konzumaciju većih količina alkohola. Ima lijekova koji kombinirani s alkoholom mogu izazvati ozbiljan gubitak sposobnosti prosuđivanja i koncentracije.

Alkohol povećava želju, a umanjuje moć

Liječnici pričaju da su im čekaonice poslije prazničnih dana pune pacijenata. Većina od njih su žrtve slavlja: “pokvareni” želuci, smetnje u probavi, poremećaj tlaka itd. često su posljedice «nakrkanosti» u jelu i pretjeranosti u piću. Postoji izreka da čovjek ništa gore ne podnosi od niza dobrih dana. A praznici su baš takvi dani. Za vrijeme praznika na stol dolaze neuobičajeno obilni, ukusni i najbolji obroci. Sve ono što čovjek ne može sebi dopustiti svakog dana. Samo najbolje, nažalost, nije uvijek i najzdravije. U organizam se tako iznenada unosi obilje hrane, masnog pečenja, slatkiša, alkohola, a sve se to teško, ponekad i nikako probavlja. Često dolazi do smetnji u probavi, praćenih osjećajem punoće i neugodne nadutosti. Nije ništa čudno pojave li se i ozbiljniji simptomi: mučnina, povraćanje i bolovi u trbuhu. Od tako «pokvarenog» želuca ne samo da se čovjek ne osjeća dobro, već to kvari i svako prazničko raspoloženje. Razumljivo je da će ljudi biti neraspoloženi ako se jedva mogu i kretati, ako im je muka, ako su umorni i iscrpljeni. Takvo iznenadno preobilje masnoća i ugljičnih hidrata u prazničnim gurmanlucima i poslasticama naročito ugrožava ljude oštećenog srca i krvne cirkulacije. U prazničnim danima je u bolnicama najveći broj hitnih prijema zbog srčanih smetnji i smetnji krvotoka. Prazničnih uživanja jedva da se čovjek i može odreći (to nitko i ne želi!), samo u njima budimo malo umjereniji. A sad nekoliko riječi za one koji planiraju u ludoj noći ili u ovim ludim novogodišnjim praznicima krenuti u osvajanje ponekog srca, da budem konkretniji – koji namjeravaju obaviti «odstrel poneke sitne divljači». Tim Don Žuanima poručujem: alkohol i seks čine opasnu kombinaciju, zato jer alkohol pojačava želju, a umanjuje moć! Grupa engleskih medicinskih istraživača tvrdi da je alkohol barem djelomično odgovoran za smanjenu seksualnu potenciju koju mnogi «cugoši» doživljavaju. Nisu rijetki oni koji prije nego krenu u avanturu drmnu nekoliko vinjaka, okuraže se, a kad dođe do situacije «stani – pani», ne preostaje im drugo nego da sa svojom ljubavi samo razgovaraju o vremenu i cijenama. Držite se hrabro u novogodišnjoj noći, jer vaše vas društvo treba da ih zabavljate, a ne da završite pod stolom. Dočekajte tu noć lijepi, vedri i blistavi.

Sve stručne tekstove objavljene u Gospodarskom listu u razdoblju od 2016. do 2020. godine čitajte i u našoj Digitalnoj kolekciji koju možete naručiti ovdje

Pretplatnici na sadržaj Gospodarskog lista ostvaruju pravo na besplatne savjete. Ako ste pretplatnik postavite pitanje klikom ovdje
Ako se želite pretplatiti to možete učiniti ovdje