Nakon 40 godina u Virovitici se više neće proizvoditi šećer iz šećerne repe. Odlukom tvrtke Hrvatska industrija šećera d.d. Zagreb, koja je nastala spajanjem triju hrvatskih šećerana u listopadu 2019. godine, repa će se prerađivati u Tvornici šećera Osijek i županjskoj Sladorani.

Objašnjeno je to racionalizacijom poslovanja zbog čega je 120 radnika Tvornice šećera Viro ostalo bez posla. U virovitičkim pogonima ostalo ih je tek 60 koji će u budućnosti, prema riječima Željka Zadre, predsjednika uprave Hrvatske industrije šećera, najvjerojatnije prerađivati sirovi šećer.

Vijest da je najmlađa i najmodernija hrvatska šećerana ostala bez tolikog broja radnika i 1. svibnja praktično zatvorila vrata, uznemirila je lokalnu javnost, ali dobrim poznavateljima stanja na tržištu šećera i uzgoju šećerne repe ovakav rasplet događaja bio je očekivan: i prije ulaska Hrvatske u Europsku uniju bilo je jasno da su tri šećerane previše; u zemljama s puno većim brojem tvornica šećera proizvodnja se svela na tek jednu.
Kad se sagleda cijela problematika oko šećerne industrije, da je europska industrija šećera izgubila dvije i pol milijarde kuna i koliko je od 2006. godine  zatvoreno šećerana svjetsko je čudo da smo 2020. dočekali s tri šećerane – kazao je za Gospodarski list Željko Zadro.
O racionalizaciji u Hrvatskoj industriji šećera, razlozima smanjenog interesa za uzgoj šećerne repe u virovitičkom kraju i budućnosti virovitičke tvornice više u sljedećem broju tiskanog izdanja Gospodarskog lista.

 class=
Šećer Viro
 class=
Željko Zadro, predsjednik Uprave Hrvatske industrije šećera