Stranice u tiskanom izdanju: 61

Na ovogodišnjoj stručno-edukativnoj manifestaciji Sačuvajmo stare sorte „Cernik 2019.“ sudjelovalo je 60-ak zaljubljenika koji su razmjenjivali i dijelili plemke starih sorti voća, vinove loze i šumskih voćkarica te sjeme starih sorti povrća, cvijeća i začinskog bilja. Među njima je sve više mladih. Održana su i brojna stručna predavanja.

Mnogobrojni posjetitelji došli su vidjeti što se to događa u cerničkom Hrvatskom domu. I većina njih vratila se kući s ponekom plemkom ili sjemenjem starih sorti povrća sa željom da i oni na svojim okućnicama i vrtovima nešto posade i tako spontano postanu sudionicima akcije koju promiču Brodsko-posavska županija, Udruga vinogradara i voćara Cernik, LAG Zapadna Slavonija, članice bivše Udruge Živa Zemlja i OPG Hudolin iz Dragalića uz potporu Ministarstva poljoprivrede.

Čuvari starih sorti

Ovogodišnja manifestacija ponovno je okupila čuvare starih sorti gotovo iz cijele Hrvatske – od Gorskog kotara, Like, Banije, Zagrebačke regije, Međimurja, Moslavine i puno mjesta iz Slavonije, ali i drugih država: BiH, Njemačke, Slovenije, Srbije, Švicarske. Bilo je i dvoje mladih Francuza koji se bave permakulturom, pa čak i jedan mladi Brazilac koji radi na biodinamičkom gospodarstvu u okolici Požege. Posebno je lijepo i vrijedno što se iz godine u godinu okuplja sve veći broj mladih, koji su se zainteresirali za sadnju i očuvanje starih sorti.

Da potaknu mlade na sadnju starih otpornijih sorti koje ne traže veliku njegu i zaštitu kemijskim sredstvima organizatori manifestacije pokrenuli su veću akciju darivanja sadnica starih sorti voća školama. Sadnice su dobile osnovne škole iz Adžamovaca, Bebrine, Cernika, Davora, Dragalića, Nove Gradiške, Nove Kapele, Okučana, Rešetara, Starog Petrovog Sela i Zapruđa te Srednje škole Matija Antun Relković iz Slavonskog Broda. Sadnice su im darovali Poljoprivredni institut iz Osijeka, Udruga vinogradara i voćara Cernik, Branko Sokić iz Cernika, Ivan Šajfar iz Starog Petrovog Sela, Božo Vuković iz Novske i tvrtka “Žakić-commerce“.

-Drago nam je da smo našom manifestacijom koja traje tek nekoliko godina potaknuli dosta mladih iz cijele Hrvatske, ali i država u okruženju, na cijepljenje, razmnožavanje i očuvanje starih sorti voća i povrća. Lijepo je što to podržavaju i škole, nadamo se još većoj potpori mjerodavnih ministarstava i institucija, istaknuo je Zvonko Živković, predsjednik Udruge vingradara i voćara Cernik, koja se zauzima i uređenje i opremanje manjeg pogona za preradu plodova starih sorti. Vitomir Žakić, načelnik Općine Cernik i dopredsjednik Udruge vinogradara i voćara Cernik, izrazio je zadovoljstvo što se ova manifestacija razvija u pozitivnom smjeru i što Cernik postupno stvara pretpostavke da raznim akcijama i projektima postane svojevrsni edukacijski centar za stare sorte koji bi mogao pomoći i stručnjacima i znanstvenicima u istraživanju i čuvanju starih sorti.

Neizmjerno mi je drago na ovoj inicijativi o očuvanju starih sorti voća za koju prevalim 1.200 kilometara. Trudim se prenijeti dio genetskog materijala starih sorti iz Njemačke, da bismo obogatili sortiment starih sorti jabuka, krušaka trešanja i šumskih voćkarica“, kaže Ivica Kadić, jedan od sudionika koji je na razmjenu u Cernik došao iz Gottingena u Njemačkoj.

Na ovakvim okupljanjima dolazi do popularizacije voćarstva, dizanja svijesti kod ljudi da u svom vrtu mogu sami bez kemije proizvesti organsko voće za svoje obitelji i prijatelje. Važnost toga shvatio sam u srednjoj životnoj dobi kaže Tomislav Grubanović iz Prišinaca u koji posljednjih godina pronašao mnogo odličnih starih sorti krušaka, jabuka i marelica u istočnom dijelu Slavonije.

 width=