Operacija 4.1.1.

Obuhvaća restrukturiranje, modernizaciju i povećanje konkurentnosti poljoprivrednih gospodarstava. Unutar ove operacije prihvatljivi troškovi su: Ulaganje u građenje i/ili opremanje objekata za životinje uključujući vanjsku i unutarnju infrastrukturu u sklopu poljoprivrednog gospodarstva. Ulaganja u izgradnju uključuju, između ostalog i ulaganja u ventilaciju, klimatizaciju, grijanje, popratne energetske objekte, vodovodnu"" (uključujući bunare), plinsku, električnu i kanalizacijsku mreže, gromobranske instalacije, mosne vage, ogradu oko farme, ulaganja u objekte za skladištenje i pripremu hrane te prateće objekte Ulaganje u građenje i opremanje prostora i objekata za uzgoj jednogodišnjeg i višegodišnjeg bilja, sjemena i sadnog materijala i gljiva sa pripadajućom opremom i infrastrukturom u sklopu poljoprivrednog gospodarstva. U sklopu ovog ulaganja moguće je nabaviti primjerice opremu za staklenike, plastenike i objekte za uzgoj gljiva, opremu i uređaje za navodnjavanje i gnojidbu , opremu i uređaje za pripremu tla prije sjetve i te opremu za samu sjetvu i sadnju. Također, unutar ove operacije moguća je i nabava nove poljoprivredne mehanizacije i opreme za vlastitu primarnu poljoprivrednu proizvodnju i gospodarskih vozila, uključujući sektor vinogradarstva, primjerice traktora, kombajna, opremu za obradu tla, specijalizirana transportna vozila, te opreme za zaštitu u voćnjacima i vinogradima. Pritom možete ulagati u analizu tla i pripremu terena, nabavu certificiranog sadnog materijala, samu sadnju, nabavu stupova, kolaca i sl. kao i izgraditi sustav zaštite od padalina. U sklopu ove operacije moguće je ulagati u kupnju zemljišta (prihvatljiva je kupnja provedena nakon 01.01.2014.), ali samo do visine 10% ukupno prihvatljivih troškova.

Ova operacija omogućava vam da podignete nove ili restrukturirate postojeće nasade (ne može se restrukturirati postojeće vinograde).

Operacija 4.1.2.

Obuhvaća zbrinjavanje, rukovanje i korištenje stajskog gnojiva u cilju smanjenje štetnog utjecaja na okoliš. Unutar ove operacije prihvatljivi troškovi su: ulaganje u izgradnju skladišnih kapaciteta za stajski gnoj i digestate te opremu za rukovanje, kao i ulaganja u nabavu strojeva i opreme za utovar, transport i primjenu gnojiva poput utovarivača, transportera, uređaja za miješanje i separaciju gnojnice i gnojovke, pumpi, specijalnih prikolica i priključaka te rasipača, aplikatora i slično.

Ova ulaganja moguće je prijaviti samo ukoliko je minimalno 70% gnoja skladišteno i primjenjeno za vlastite potrebe.

Operacija 4.2.1.

Usmjerena je na povećanje dodane vrijednosti poljoprivrednim proizvodima, unutar ove operacije poljoprivrednici također mogu ulagati u građenje i opremanje svojih objekata za preradu mlijeka, klaonice, preradu mesa, zbrinjavanje otpada životinjskog podrijetla, preradu voća, povrća, grožđa, bilja, cvijeća, gljiva, žitarica i uljarica te pčelinjih proizvoda. Ulaganja u izgradnju i opremanje unutar ove operacije uključuju i izgradnju potrebnih sadržaja i infrastrukture povezane sa samom djelatnosti prerade (pomoćni objekti, upravne zgrade, sanitarni čvorovi, prostor za boravak radnika i sl.) . I u sklopu ove operacije moguće je ulagati u kupnju zemljišta (prihvatljiva je kupnja provedena nakon 01.01.2014.), ali samo do visine 10% ukupno prihvatljivih troškova. Unutar operacije moguća je nabava poljoprivredne mehanizacije, ali i laboratorijske opreme, te građenje i opremanje objekata za prodaju vlastitih proizvoda, poput kupnje kioska, drvenih kućica, izložbenih vitrina, štandova te nabavu vaga i fiskalne blagajne.

Unutar ove operacije ne može se ulagati u građenje i opremanje objekata za proizvodnju vina.

Opći i nematerijalni troškovi jednaki su za sve operacije, a uključuju
Opći troškovi (ostalo)
• troškovi pripreme poslovnog plana,
• troškovi pripreme dokumentacije za Natječaj,
• troškovi projektno – tehničke dokumentacije, geodetskih podloga i elaborata,
• usluge arhitekata, inženjera i konzultanata, studije izvedivosti
Nematerijalna ulaganja
• kupnja ili razvoj računalnih programa,
• kupnja prava na patente i licence,
• autorska prava,
• registracija i održavanje žigova, sustav kvalitete i
• ostala nematerijalna ulaganja povezana s materijalnim ulaganjem

Sva pitanja zainteresirani mogu poslati na e-mail: eufondovi@concessum.com ili kontaktirati na mob: 099 2030 240

Postavi pitanje autoru klikom ovdje
Prethodni članakIzobrazba kao priprema za posao u ukrasnoj hortikulturi
Sljedeći članakNewsletter 3/2015
Gospodarski list
Gospodarski list je najstariji hrvatski časopis za poljoprivredu i selo koji i danas izlazi i koji je kroz tri stoljeća usmjeravao stručno, ekonomski i društveno hrvatskog seljaka i selo. Promicao je i čuvao običaje na selu i poljoprivredi i njegovao hrvatsku kulturu i jezik. List danas izlazi kao polumjesečnik na 72 stranice visoke kvalitete papira i višebojnog (kolor) tiska u formatu 210 x 275 mm. Zahvaljujući tradicionalno kvalitetnim i prije svega aktualnim i stručnim člancima, Gospodarski list stekao je vjerne, dugogodišnje pretplatnike i do danas zadržao status najpopularnijeg časopisa o poljoprivredi u Hrvatskoj. Kroz sva tri stoljeća Gospodarski list je izlazio zahvaljujući prije svega svojim vjernim pretplatnicima, poslovnim partnerima i oglašivačima, a u Gospodarskom listu surađuju najnapredniji ljudi pojedinog vremena, mnogi istaknuti znanstvenici, stručnjaci poljoprivredne proizvodnje, te mnogi drugi ugledni ljudi. Važno je napomenuti da Gospodarski list i danas kontinuitrano stvara nove vrijednosti kroz vrijedne projekte i inicijative; Gospodarski kalendar, biblioteka Obitelj i Gospodarstvo, biblioteka Hrvatsko povrće, Gospodarski oglasnik, televizijska emisija Dodir prirode, web izdanja, digitalizacija arhive 1842 – 1910 dostupne javnosti kroz projekt Hrvatska kulturna baština, izbor za najbolju poljoprivrednu ljekarnu, stručni seminar Hrvatsko povrće, stručni seminar CroVin, profilne stranice na društvenim mrežama, Društvo agrarnih novinara Hrvatske… Cilj Gospodarskog lista oduvijek je bio i ostat će prenošenje znanja, informacija i savjeta, kako bi poljoprivredna proizvodnja bila isplativa, a gospodari uspješniji.