Nakon što smo u Gospodarskom listu 15. veljače najavili izbornu skupštinu Udruge obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava Hrvatske „Život“ (Udruga OPGH život), koja je trebala odrediti daljnju sudbinu ove donedavno aktivne udruge koja je zastupala interese OPG-ova, stigla je vijest da je u Popovači 19. veljače održana izborna skupština Udruge obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava Hrvatske „Život“ kojoj su prisustvovali delegati iz 8 hrvatskih županija.

U uvodnom dijelu minutom šutnje odana je počast prvom predsjedniku Antunu Laslu i dopredsjedniku Nikoli Pajeku. Nakon toga članovima Udruge i delegatima na Skupštini obratio se Mato Brlošić. On je zajedno s prvim predsjednikom Udruge Antunom Laslom jedan od najaktivnijih predstavnika poljoprivrednika u zastupanju i obrani njihovih interesa.

Istaknuo je važnu ulogu koju je Udruga imala na hrvatskoj poljoprivrednoj sceni od samoga osnutka. Naglasio je da hrvatska poljoprivreda bez Udruge Život nikada više ne bi bila ista. Izborna Skupština je održana u krajnji čas, kako po sili zakona ne bi došlo do gašenja i prestanka rada Udruge. Izborom radnih tijela Skupštine prva točka dnevnog reda bila je rasprava o odlučivanju o sudbini Udruge – likvidacija ili nastavak rada s novoizabranim vodstvom.

Svi sudionici jednoglasno su se složili da bi prestanak rada bio poguban. I to ne samo po Udrugu, već i po obiteljska poljoprivredna gospodarstva Hrvatske, čiji glas je Udruga Život beskompromisno predstavljala. Udruga je tijekom osam godina svojega djelovanja vrlo aktivno ukazivala na moguća rješenja za hrvatsku poljoprivredu. Bila je katalizator i objektivan kritičar loših zakonskih rješenja koja su se predlagala od strane nadležnih institucija.

Kako je odlučeno da Udruga nastavlja s radom, pristupilo se predlaganju kandidata za vodstvo Udruge koje po Statutu bira Skupština. Provedenim glasovanjem jednoglasno je za predsjednika Udruge izabran Robert Hadžić, dosadašnji član Izvršnog odbora. Osim predsjednika jednoglasno su za dopredsjednike izabrani Zvonko Pipić iz Virovitičko-podravske županije. On je bio i dopredsjednik u mandatu Antuna Lasla, te mladi poljoprivrednik Josip Majetić iz Požeško-slavonske županije. Za tajnika Udruge je izabran dosadašnji dopredsjednik Slavimir Brkić iz Bjelovarsko-bilogorske županije.

Na Skupštini je također izglasano izmještanje sjedišta Udruge iz Kutjeva u Popovaču. Ona se pokazala kao najbolja lokacija s obzirom da se nalazi u središnjem dijelu Hrvatske i omogućuje pristup članovima Udruge koji dolaze iz gotovo svih hrvatskih jedinica regionalne uprave.

Jedinstveni zaključak Skupštine je da Udruga treba nastaviti s aktivnim zagovaranjem politika koja OPG-ima dodjeljuju temeljnu ulogu u opstojnosti ruralnog prostora i proizvodnji zdrave hrane na održiv način. U svojim nastojanjima za ostvarenjem ciljeva koji su bazirani na programu Udruge, poticat će se uključivanje mladih poljoprivrednika i nastaviti s pokretanjem vlastitih inicijativa. Također, poticat će se s suradnja s ostalim udrugama, koje dijele iste temeljne postavke, na nacionalnom i međunarodnom polju.

Sve stručne tekstove objavljene u Gospodarskom listu u razdoblju od 2016. do 2020. godine čitajte i u našoj Digitalnoj kolekciji koju možete naručiti ovdje

Pretplatnici na sadržaj Gospodarskog lista ostvaruju pravo na besplatne savjete. Ako ste pretplatnik postavite pitanje klikom ovdje
Ako se želite pretplatiti to možete učiniti ovdje
Prethodni članakUključite se u anketu o sustavu sljedivosti hrane
Sljedeći članakPredstavljen nacrt Programa razvoja sektora mljekarstva
Gospodarski list
Gospodarski list je najstariji hrvatski časopis za poljoprivredu i selo koji i danas izlazi i koji je kroz tri stoljeća usmjeravao stručno, ekonomski i društveno hrvatskog seljaka i selo. Promicao je i čuvao običaje na selu i poljoprivredi i njegovao hrvatsku kulturu i jezik. List danas izlazi kao polumjesečnik na 72 stranice visoke kvalitete papira i višebojnog (kolor) tiska u formatu 210 x 275 mm. Zahvaljujući tradicionalno kvalitetnim i prije svega aktualnim i stručnim člancima, Gospodarski list stekao je vjerne, dugogodišnje pretplatnike i do danas zadržao status najpopularnijeg časopisa o poljoprivredi u Hrvatskoj. Kroz sva tri stoljeća Gospodarski list je izlazio zahvaljujući prije svega svojim vjernim pretplatnicima, poslovnim partnerima i oglašivačima, a u Gospodarskom listu surađuju najnapredniji ljudi pojedinog vremena, mnogi istaknuti znanstvenici, stručnjaci poljoprivredne proizvodnje, te mnogi drugi ugledni ljudi. Važno je napomenuti da Gospodarski list i danas kontinuitrano stvara nove vrijednosti kroz vrijedne projekte i inicijative; Gospodarski kalendar, biblioteka Obitelj i Gospodarstvo, biblioteka Hrvatsko povrće, Gospodarski oglasnik, televizijska emisija Dodir prirode, web izdanja, digitalizacija arhive 1842 – 1910 dostupne javnosti kroz projekt Hrvatska kulturna baština, izbor za najbolju poljoprivrednu ljekarnu, stručni seminar Hrvatsko povrće, stručni seminar CroVin, profilne stranice na društvenim mrežama, Društvo agrarnih novinara Hrvatske… Cilj Gospodarskog lista oduvijek je bio i ostat će prenošenje znanja, informacija i savjeta, kako bi poljoprivredna proizvodnja bila isplativa, a gospodari uspješniji.