""Marko Pucar iz Crnog kod Zadra mladi je poljoprivrednik koji radi poslovni plan za javljanje na natječaj za podmjeru 6.1 programa ruralnog razvoja čije se raspisivanje očekuje u rujnu.

Riječ je o 100 postotnoj bespovratnoj potpori mladim poljoprivrednicima za pokretanje poslovanja u iznosu od 50.000 eura, od čega se 30 posto isplaćuje avansno. Korisnici su mladi poljoprivrednici, osobe između 18 i 40 godina koje posjeduje odgovarajuća stručna znanja i vještine te su po prvi put na poljoprivrednom gospodarstvu postavljeni kao njegovi nositelji. Korisnik ne smije biti registriran kao nositelj poljoprivrednog gospodarstva duže od osamnaest mjeseci prije podnošenja zahtjeva za potporu. Jedan od uvjeta je da poljoprivredno gospodarstvo za koje korisnik traži potporu pripada ekonomskoj veličini od 8.000 eura do 49.999 eura. Prednost će imati nezaposlene osobe.

Iz hobija u ozbiljan posao

Obitelj Pucar već se s uspjehom bavi poljoprivredom. Sve je počelo još prije osamnaest godina s Markovim ocem Berislavom koji se proslavio kao proizvođač ekstra djevičanskog maslinovog ulja zlatne kvalitete. Sin Marko sa ženom Andrijanom počeo se iz hobija baviti kozarstvom, a sada taj hobi planira pretvoriti u ozbiljan posao zbog čega se natječe za EU bespovratna sredstva. Osnova za to imaju. Njihov kozji sir već je osvajao medalje, a za njime vlada i potražnja. Hotel iz Beča traži isporuku od 20 kilograma sira tjedno, ali to je poslovna ponuda koju supružnici Pucar za sada ne mogu prihvatiti. 50.000 eura bespovratnih sredstava bi otvorilo vrata u tom smjeru.

""Sada imam 30 koza i od njihovog mlijeka proizvodim svježi i tvrdi kozji sir, sir s koromačem, sir u maslinovom ulju, sirutku, kefir te prodajem mlijeko. Sve se to prodaje na kućnom pragu. Nismo nikada na tržnicu. Imali smo namjeru prodavati na Seljačkoj tržnici u Zadru, ali jedan od uvjeta za to je da imamo mini siranu. Ako dobijem bespovratna sredstva na natječaju, iskoristio bi ih za kupnju štale i povećanje stada do 100 grla. U početku bih ovih tridesetak grla koje sada imam koristio za proizvodnju sira, a nove koze za proizvodnju mlijeka. Prodaja mlijeka nije problem i u tom pravcu već sam uspostavio kontakte sa sirarom Gligorom s otoka Paga. Moj krajnji cilj je mini sirana. Kada moje gospodarstvo ojača, onda ću se natjecati na natječajima u okviru mjere 4 koji nude mogućnost dobivanja poticaja za takva kapitalna ulaganja, kaže Marko Pucar.

Idealan kandidat

Marko je optimističan te vjeruje kako je idealan kandidat za podmjeru 6.1. Nezaposlena sam osoba i uz to sam veterinarski tehničar tako da imam potrebno obrazovanje. Sada moram izaći iz očevog OPG-a, otvoriti vlastiti OPG-a i javiti se na natječaj. Jedan od uvjeta jest da imam 10.000 kvadrata zemlje u zakupu ili svom vlasništvu. Taj uvjet ispunjavam, kaže Pucar. Kroz podmjeru 6.1. mladim poljoprivrednicima stoji široki raspon prihvatljivih troškova, od kupnje sadnog materijala, domaćih životinja, poljoprivredne opreme i mehanizacije, zemljišta, uređenje postojećih višegodišnjih nasada. U prihvatljive troškove spada i marketinška aktivnost kao i dodatna edukacija poljoprivrednika. Njeni potencijalni korisnici imaju pravo jednom iskoristiti ponuđena sredstva u programskom razdoblju koje traje do 2020. godine.

U Hrvatskoj je registrirano 185.965 OPG-a. Prosječna dob vlasnika je 59,8 godina. Većinom su nositelji OPGa najstariji članovi domaćinstva. Broj vlasnika mlađih od 35 godina iznosi 8.356. Natječaj za podmjeru 6.1. imat će utjecaja na dobnu strukturu hrvatskih OPG-a. Sinovi će izlaziti iz očevih OPG-a i osnivati svoje, kao što je to slučaj kod obitelji Pucar. U nekim drugim slučajevima očevi će prepustiti kormilo sinovima u ruke.