""Okupljene agrarne novinare uoči skupštine, pozdravio je gradonačelnik Orahovice,Josip Nemec, koji je u nekoliko riječi istaknuo značaj Orahovice, posebice tradiciju poljoprivredne proizvodnje u tom kraju i izrazio zadovoljstvo što je Društvo utemeljeno upravo u Orahovici, te zaželio uspješan rad Društvu u budućnosti.

Prije održavanja osnivačke skupštine, agrarni novinari posjetili su PP Orahovicu, i uz vođenu degustaciju vrhunskih vina, direktor Vlado Čondić Galiničić ukratko je predstavio osnovnu djelatnost kompanije, koja raspolaže s više od 10 760 ha obradivih površina, a zapošljava više od 300 radnika u ratarskoj, stočarskoj, voćarskoj, vinogradarskoj, te ribnjačarskoj proizvodnji.

Poseban gost Društva Jef Verhaeren, predsjednik Europske mreže agrarnih novinara (ENAJ), koji je na osnivačku skupštinu došao iz Belgije, u ime svoje organizacije pozdravio je osnivanje hrvatskog društva, te predstavio krovno europsko udruženje agrarnih novinara, na čiji će sljedeći skup u Bruxellesu početkom 2015.g. ići i dvoje delegata iz Društva agrarnih novinara Hrvatske, kao nove zemlje članice tog udruženja. Europska unija podupire povezivanje agrarnih novinara i razna tijela Europske komisije organiziraju različite oblike i mogućnosti suradnje agrarnih novinara iz država članica u cilju širenja podataka, tehnoloških inovacija i unaprjeđenja poljoprivredne proizvodnje, te informiranosti potrošača na području cijele Europske unije. Sve okupljene, pozdravila je i Tatjana Čop, predsjednica Društva agrarnih novinara Slovenije, i članica europske i svjetske organizacije agrarnih novinara (IFAJ) i izrazila je spremnost slovenskih kolega za suradnju u budućim projektima i aktivnostima DANH-a.

Izabrani čelnici Društva

U izbornom dijelu Skupštine za prvog predsjednika izabran je Martin Vuković, novinar i komentator HRT – a, a za tajnika Goran Beinrauch, urednik Gospodarskog lista. U Upravni odbor izabrani su kao dopredsjednici Sinaj Bulimbašić, glavni urednik časopisa Maslinar, Vladimir Novotny iz Savjetodavne službe i Roberta Sorić, glavna urednica Agroglasa, te članovi Kruno Kartus, Sandra Špoljar, Ivana Parađiković, Gordana Beuković iz M SAN Grupe, te Ljiljana Vajda Mlinaček iz tvrtke Belje, dok su u Nadzorni odbor izabrani Franko Delonga iz Croatiakontrole kao predsjednik, te članovi Tugomir Pemper i Ana Rogač.

Na skupštinu su došli i predstavnici Petrokemije d.d. iz Kutine, Croatiakontrole, te M San Grupe. Sjedište Društva agrarnih novinara Hrvatske, nalazit će se u prostoru Gospodarskog lista na Trgu bana Josipa Jelačića 3 u Zagrebu. Društvo trenutno broji 30 članova, novinara redakcija elektronskih i tiskanih medija iz cijele Hrvatske. Osim novinara, članovi društva mogu biti i glasnogovornici, voditelji i kolege iz odjela za odnose s javnošću agrarnog sektora i publicisti koji pišu o poljoprivredi.

""

Prethodni članakČokoladna Milka torta
Sljedeći članakJabučna staklokrilka – sve značajniji štetnik drva!
Goran Beinrauch, dipl. ing. agr.
Goran Beinrauch, dipl. ing. agr. Glavni je urednik u Gospodarskom listu u kojem uređuje rubrike održiva poljoprivreda, agroekonomika, povrćarstvo, voćarstvo, vinogradarstvo, zaštita bilja, nove tehnologije i dr. Rođen je 1976.g. u Zagrebu, gdje je završio osnovnu školu, te XI. gimnaziju. Na Agronomskom fakultetu u Zagrebu diplomirao je na smjeru vrtlarstvo i oblikovanje pejzaža. Na Agronomskom fakultetu je trenutno i doktorand na poslijediplomskom studiju Poljoprivredne znanosti. Desetak godina bavio se uzgojem ukrasnog bilja u vlastitom rasadniku, a radio je i u poljoljekarni kao agronom - savjetnik. U Gospodarskom listu radi od 2010. godine, a glavni je urednik od 2015. godine i producira sadržaje stručne tematike u tiskanim, ali i digitalnim formatima. Od 2014.godine je i tajnik Društva agrarnih novinara Hrvatske. Organizator je i moderator na stručnim skupovima (seminari, konferencije, kongresi...) te panel raspravama, fokus skupinama i radionicama, a sudjeluje i koordinira u raznim nacionalnim i europskim projektima o poljoprivrednoj proizvodnji.