""Okupljene agrarne novinare uoči skupštine, pozdravio je gradonačelnik Orahovice,Josip Nemec, koji je u nekoliko riječi istaknuo značaj Orahovice, posebice tradiciju poljoprivredne proizvodnje u tom kraju i izrazio zadovoljstvo što je Društvo utemeljeno upravo u Orahovici, te zaželio uspješan rad Društvu u budućnosti.

Prije održavanja osnivačke skupštine, agrarni novinari posjetili su PP Orahovicu, i uz vođenu degustaciju vrhunskih vina, direktor Vlado Čondić Galiničić ukratko je predstavio osnovnu djelatnost kompanije, koja raspolaže s više od 10 760 ha obradivih površina, a zapošljava više od 300 radnika u ratarskoj, stočarskoj, voćarskoj, vinogradarskoj, te ribnjačarskoj proizvodnji.

Poseban gost Društva Jef Verhaeren, predsjednik Europske mreže agrarnih novinara (ENAJ), koji je na osnivačku skupštinu došao iz Belgije, u ime svoje organizacije pozdravio je osnivanje hrvatskog društva, te predstavio krovno europsko udruženje agrarnih novinara, na čiji će sljedeći skup u Bruxellesu početkom 2015.g. ići i dvoje delegata iz Društva agrarnih novinara Hrvatske, kao nove zemlje članice tog udruženja. Europska unija podupire povezivanje agrarnih novinara i razna tijela Europske komisije organiziraju različite oblike i mogućnosti suradnje agrarnih novinara iz država članica u cilju širenja podataka, tehnoloških inovacija i unaprjeđenja poljoprivredne proizvodnje, te informiranosti potrošača na području cijele Europske unije. Sve okupljene, pozdravila je i Tatjana Čop, predsjednica Društva agrarnih novinara Slovenije, i članica europske i svjetske organizacije agrarnih novinara (IFAJ) i izrazila je spremnost slovenskih kolega za suradnju u budućim projektima i aktivnostima DANH-a.

Izabrani čelnici Društva

U izbornom dijelu Skupštine za prvog predsjednika izabran je Martin Vuković, novinar i komentator HRT – a, a za tajnika Goran Beinrauch, urednik Gospodarskog lista. U Upravni odbor izabrani su kao dopredsjednici Sinaj Bulimbašić, glavni urednik časopisa Maslinar, Vladimir Novotny iz Savjetodavne službe i Roberta Sorić, glavna urednica Agroglasa, te članovi Kruno Kartus, Sandra Špoljar, Ivana Parađiković, Gordana Beuković iz M SAN Grupe, te Ljiljana Vajda Mlinaček iz tvrtke Belje, dok su u Nadzorni odbor izabrani Franko Delonga iz Croatiakontrole kao predsjednik, te članovi Tugomir Pemper i Ana Rogač.

Na skupštinu su došli i predstavnici Petrokemije d.d. iz Kutine, Croatiakontrole, te M San Grupe. Sjedište Društva agrarnih novinara Hrvatske, nalazit će se u prostoru Gospodarskog lista na Trgu bana Josipa Jelačića 3 u Zagrebu. Društvo trenutno broji 30 članova, novinara redakcija elektronskih i tiskanih medija iz cijele Hrvatske. Osim novinara, članovi društva mogu biti i glasnogovornici, voditelji i kolege iz odjela za odnose s javnošću agrarnog sektora i publicisti koji pišu o poljoprivredi.

""

Sve stručne tekstove objavljene u Gospodarskom listu u razdoblju od 2016. do 2020. godine čitajte i u našoj Digitalnoj kolekciji koju možete naručiti ovdje

Pretplatnici na sadržaj Gospodarskog lista ostvaruju pravo na besplatne savjete. Ako ste pretplatnik postavite pitanje klikom ovdje
Ako se želite pretplatiti to možete učiniti ovdje
Prethodni članakČokoladna Milka torta
Sljedeći članakJabučna staklokrilka – sve značajniji štetnik drva!
Goran Beinrauch, dipl. ing. agr.
Goran Beinrauch, dipl. ing. agr. Glavni je urednik u Gospodarskom listu u kojem uređuje rubrike održiva poljoprivreda, agroekonomika, povrćarstvo, voćarstvo, vinogradarstvo, zaštita bilja, nove tehnologije i dr. Rođen je 1976.g. u Zagrebu, gdje je završio osnovnu školu, te XI. gimnaziju. Na Agronomskom fakultetu u Zagrebu diplomirao je na smjeru vrtlarstvo i oblikovanje pejzaža. Na Agronomskom fakultetu je trenutno i doktorand na poslijediplomskom studiju Poljoprivredne znanosti. Desetak godina bavio se uzgojem ukrasnog bilja u vlastitom rasadniku, a radio je i u poljoljekarni kao agronom - savjetnik. U Gospodarskom listu radi od 2010. godine, a glavni je urednik od 2015. godine i producira sadržaje stručne tematike u tiskanim, ali i digitalnim formatima. Od 2014.godine je i tajnik Društva agrarnih novinara Hrvatske. Organizator je i moderator na stručnim skupovima (seminari, konferencije, kongresi...) te panel raspravama, fokus skupinama i radionicama, a sudjeluje i koordinira u raznim nacionalnim i europskim projektima o poljoprivrednoj proizvodnji.