Na 27. međunarodnom sajmu gospodarstva, obrtništva i poljoprivrede Viroexpo 2024. održanom u Virovitici sredinom veljače, svoje proizvode i usluge je na 5200 četvornih metara zatvorenog, tisuću natkrivenog i 15 tisuća vanjskog izlagačkog prostora predstavilo 505 izlagača iz Hrvatske i inozemstva. U tri dana sajam je obišlo 34 tisuće posjetitelja čime je srušen prošlogodišnji rekord kad je manifestaciju posjetilo tisuću ljudi manje.

Ovaj sajam krenuo je 1996. godine kao jednodnevna izložba poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda pod nazivom „Agroexpo“ na kojem se predstavilo 30 proizvođača iz Virovitičko-podravske županije i narednih šest godina bio isključivo poljoprivredni sajam da bi 2002., na sedmom izdanju, vrata otvorio gospodarstvu i obrtništvu promijenivši ime u „Viroexpo“.

Ipak, najveći broj izlagača su proizvođači hrane, sadnog materijala, mikrobiološkog i tekućeg gnojiva, stočne hrane, poljoprivrednih strojeva, opreme i agrotehnike, a stručna predavanja u većini su namijenjeni poljoprivrednicima. Dominirali su proizvođači bućinog ulja, koštica i brašna, meda i pčelinjih proizvoda, vina, lješnjaka, rakije i likera, ljekovitog bilja i suhomesnatih proizvoda, a vidjeli smo i dvije craft pivovare, dva proizvođača sira te nekoliko proizvođača tjestenine, slastičarskih i pekarskih proizvoda.

Monika Pokupić (OPG Marko Pokupić iz Vukosavljevice) na izložbenom prostoru Općine Špišić Bukovica predstavila je novu obiteljsku vinariju „Secret taste Winery“ koja u svom portfelju nudi buteljiranu graševinu, rajnski rizling, silvanac zeleni, muškat žuti, pinot noir i cabarnet sauvignon.

Dolazim iz obitelji gdje je duhan glavna poljoprivredna kultura. Imali smo hektar vinograda, grožđe odmah prodavali, a vina radili samo za svoje potrebe koristeći iskustva predaka koji su svojim znanjem proslavili Vukosavljevicu na vinogradarskoj karti Hrvatske. Suprug i njegova obitelj su voćari, uzgajaju jabuke, breskve i trešnje, a mi smo se odlučili isključivo za grožđe i vino“, kazuje nam Monika dok kušamo sjajni silvanac zeleni.

Ivica Pomper iz Kračevca u Varaždinskoj županiji uzgaja 33 muzne krave i 17 junica. Približno 500 litara mlijeka koliko dnevno dobije pretvara u svježe i kuhane sireve koje osim na sajmovima i kućnom pragu plasira na tržnicama u Varaždinu, Novi Marof i zagrebačkoj Dubravi.

Siranu smo koristeći EU fondove podigli 2017. godine. Da smo ostali samo na mlijeku morali bi prodati krave. Volimo taj posao i zato se još držimo. Hranu za životinje sami proizvodimo na 40 hektara. Dug je proces do sira, ali se na kraju isplati, zaključuje Ivica.

Proizvodi sirane obitelji Pomper

Tekst i foto: Goran Gazdek