U nas je sve je manje ugljenara. Riječ je o prastarom obrtu proizvodnje drvenog ugljena na tradicijski ( nekadašnji) način, kaže ugljenar Mario Glavina.

Među rijetkim ugljenarima je Mario Glavina ( 45) i njegov brat Zlatko ( 48) iz sela Gornji Tkalec, nedaleko Vrbovca. Mario je ozidao ugljenicu stotinjak metara od asfaltne ceste u jarku Babljak.

Ja se ovim poslom bavim 17 godina, a naučio sam ga od strica Stjepana. Pomagao sam mu u poslu i upijao tajne dobrog ugljenara, napominje Mario.

Ugljenar Mario Glavina
Ugljenica za proizvodnju ugljena od drva

O samoj proizvodnji ugljena Mario kaže:

Da biste proizveli dobar i kvalitetan ugljen, morate najprije nabaviti kvalitetna drva. Bukva i grab su najvrednije drvo za proizvodnju pravog ugljena.

U ugljenicu se naslaže 20 kubika drva. Vatra se zapali te se zatvori ugljenica. Tijekom idućih 7 do 10 dana još se dodaje 20 kubnih metara drva. Drva se stavljaju odozgo u ugljenicu. Kad drva izgore, ugljen se mora hladiti. Taj proces traje dva tjedan. To je suha destilacija.

Koliko se dobije ugljena?

Po jednoj se ugljenici dobije oko 200 vreća ugljena. U jednoj vreći je od 17 do 20 kg ugljena. S ugljenom u vrećema valja ići na tržište.

Kome i gdje prodajete ugljen?

Jedan dio prodajem „ na kućnom pragu“, ali glavno mi je tržište na Jadranu. Ugljen prodajem u Zadru, Splitu, Imotskom, Puli… Kupci uglavnom koriste moj ugljen za roštilj. I zadovoljni su. Nemaju primjedbi. To vidim po tome kad ponovo dođem, oni me pitaju: Kad ćete ponovo doći?