Kako je svečano bilo na otvorenju obnovljenih zgrada na Agronomskom fakultetu, 19. ožujka ove godine, a samo godinu i pol ranije, malotko je mogao pomisliti da će zgrade biti dovršene u tako kratkom roku…

Naime, u rujnu 2022.g. kao glavni urednik Gospodarskog lista bio sam pozvan na prvo „Jutro na Agronomiji“ na kojem je dekan Agronomskog fakulteta, prof. dr. sc. Ivica Kisić, predstavio radove na obnovi tri paviljona stradalih u potresima 2020.g, a koji su započeli u srpnju te godine. Fakultet je tad bio veliko gradilište i na te tri zgrade ostali su samo vanjski zidovi, a cijela unutrašnjost bila je u izgradnji. No, kad sam 19. ožujka ušetao u jednu od tih obnovljenih zgrada, u paviljon 3 na Agronomskom fakultetu, razgledavši obnovljen i moderan interijer, sjetio sam se kako su zgrade izgledale prije potresa, ali i prije skoro 30 godina kad sam bio brucoš na Agronomskom fakultetu. Pomalo sam bio i zavidan studentima koji će imati ljepše i bolje uvjete za odvijanje nastave i studiranje, nego desetine generacija prije njih. No, društvo se razvija samo ako je narednim generacijama bolje nego prethodnima. Vjerujem da bi svima bilo drago i bolje da je tako u svim sferama u Hrvatskoj, ne samo u agronomskoj struci.

Obnovljeno je 8500 „kvadrata“

Mogao bih reći da sam toga dana u velikoj dvorani na otvorenju pozorno slušao govore predsjednika Vlade, Andreja Plenkovića koji je i svečano otvorio obnovljene zgrade te ministra znanosti Radovana Fuchsa i rektora zagrebačkog sveučilišta Stjepana Lakušića, no ovom prilikom citirat ću riječi domaćina, dekana Ivice Kisića, koji je u svom govoru istaknuo da je kompletna obnova zgrada sufinancirana iz Fonda solidarnosti Europske unije i Mehanizma za oporavak i otpornost, a ukupna vrijednost iznosila je oko 17 milijuna eura. Pritom je obnovljeno oko 8.500 m2 i u isto vrijeme suvremeno su opremljeni prostori novim uredskim, laboratorijskim i učioničkim namještajem. Za vrijeme obnove privremeno su iseljena 224 djelatnika, a nastava se odvijala i u kasnim večernjim satima u svim raspoloživim prostorima zgrada fakulteta koje nisu stradale u potresima, pa i u predvorjima. Ali i na daljinu, putem interneta, za vrijeme pandemije Covid-19. Agronomski fakultet ove godine obilježit će 105 obljetnicu, a tri obnovljena paviljona prvi put su useljena 1933.; 1940. i 1947.

Novoobnovljeni prostori garancija su daljnjeg nesmetanog rada i obrazovanja budućih generacija studenata koji će, uz kvalitetan infrastrukturni potencijal, usvojena znanja prenositi diljem Hrvatske i šire, oplemenjujući proizvodne procese na boljitak svih nas. Današnji dan, zalog je budućnosti generacijama agronoma koje će svoj životni put i znanje utkati u napredak Lijepe Naše, zaključio je dekan Kisić.

Gaudeamus igitur

Iako nam stanje u domaćem agraru nije blistavo, a i sve je manje mladih koji vide svoju budućnost u poljoprivredi, što se reflektira i na broj upisanih studenata, oni koji će se u narednim godinama upisati na Agronomski fakultet u Zagrebu, imat će kvalitetne uvjete za stjecanje potrebnih znanja i kompetencija u njihovim budućim karijerama. Na mladima svijet ostaje, stoga treba biti optimističan i nadati se u bolje sutra, jer dok je ljudi, hrana će se proizvoditi.

I molim, ne zamjerite što sam ovaj članak napisao kroz osobni doživljaj i mojeg Agronomskog fakulteta, Almae mater – majke hraniteljice, jer ovim putem iz vlastitog iskustva svojim budućim kolegicama i kolegama agronomima mogu posvjedočiti da kad uspješno završe studij i na dodjeli diplome otpjevaju himnu Gaudeamus igitur, naravno uz stihove Vivat academia, vivant professores, sigurno u tom trenutku neće pomisliti kako im je vrijeme dok su studirali najljepše doba koje su proživjeli (u učenju, ali i veselju), no jednog dana će shvatiti da su im profesori na fakultetu prenijeli ne samo neophodna znanja, već i akademski duh, jer kako kaže jedna izreka: obrazovanje je ono što ostaje i kad zaboravimo sve ono što smo naučili.

Obnovljeni paviljon 3

Predsjednik Vlade, Andrej Plenković s dekanom Agronomskog fakulteta prof. dr.sc. Ivicom Kisićem

Razgledavanje obnovljenih zgrada

Foto: Goran Beinrauch, dipl. ing. agr.

Prethodni članakSedam debelih i sedam mršavih krava
Sljedeći članakDan zaštićenih hrvatskih autohtonih proizvoda
Goran Beinrauch, dipl. ing. agr.
Goran Beinrauch, dipl. ing. agr. Glavni je urednik u Gospodarskom listu u kojem uređuje rubrike održiva poljoprivreda, agroekonomika, povrćarstvo, voćarstvo, vinogradarstvo, zaštita bilja, nove tehnologije i dr. Rođen je 1976.g. u Zagrebu, gdje je završio osnovnu školu, te XI. gimnaziju. Na Agronomskom fakultetu u Zagrebu diplomirao je na smjeru vrtlarstvo i oblikovanje pejzaža. Na Agronomskom fakultetu je trenutno i doktorand na poslijediplomskom studiju Poljoprivredne znanosti. Desetak godina bavio se uzgojem ukrasnog bilja u vlastitom rasadniku, a radio je i u poljoljekarni kao agronom - savjetnik. U Gospodarskom listu radi od 2010. godine, a glavni je urednik od 2015. godine i producira sadržaje stručne tematike u tiskanim, ali i digitalnim formatima. Od 2014.godine je i tajnik Društva agrarnih novinara Hrvatske. Organizator je i moderator na stručnim skupovima (seminari, konferencije, kongresi...) te panel raspravama, fokus skupinama i radionicama, a sudjeluje i koordinira u raznim nacionalnim i europskim projektima o poljoprivrednoj proizvodnji.