Maslačak (Taraxacum officinale) u mnogim dijelovima svijeta formira na livadama tako velike sastojine da se smatra dosadnim korovom. Zapravo se od davnina se predstavlja kao pravi dragulj među ljekovitim biljem. I danas brojna narodna imena: radič, regmet, regrat, gorko zelje, mlečec, divlji radič, lampica i talijanska salata, pokazuju snažan utjecaj maslačka na prehranu ljudi i hranidbu životinja.

On se tradicionalno koristi kod želučanih, crijevnih i probavnih tegoba, funkcionalnih poremećaja jetre i žućnog mjehura, kožnih bolesti, gihta i dijabetesa. Nedavno se istraživanje liječenja raka bavilo i upotrebom ekstrakta maslačka. To je vitalna biljka koja spada u porodicu glavočika Compositae (Chichoriaceae). Raširena je na sjevernoj hemisferi i naseljava plodna tla i kamenite terene, a uspijeva na svjetlu i sjenovitim mjestima. Možete je vidjeti i u gradovima, gdje koristi najmanje pukotine na asfaltu i između kamenih ploča kako bi pustila snažan korijen i učvrstila se u tlu. Raste od morske obale do pretplaninskog područja, a u nas se pojavljuje u sedam vrsta, vanjštinom vrlo sličnih.

Blagotvoran učinak na probavu peradi

Svi dijelovi biljke su gorkog okusa i sadrže obilje bijelog mliječnog soka koji istječe kad maslačak režemo. Baš u tom soku ima najviše ljekovitih sastojaka (taraksacin i taraksacerin). Gorke tvari u maslačku imaju blagotvorne učinke na probavu peradi. Sadrži i mnogo karotenoida koji osiguravaju bogatu, gotovo narančastu boju žumanjka. Također je bogat vitaminima K1, B2, C i E. Maslačak ima puno kalija, kalcija, željeza i omega-3 masnih kiselina koji su neophodni za regulaciju upalnih procesa i imunološkog sustava.

Kalij je važan za različite metaboličke cikluse i ima velik utjecaj na kosti, mišiće i živce. Kalcij je također vrlo značajan, ne samo za stvaranje ljuske jajeta, nego i za strukturu kostiju rastućih pilića. Visok sadržaj vitamina K1 od posebne je važnosti za sastav krvi i stabilnost kostiju. Usto sadrži i druge minerale u tragovima: magnezij, fosfor, silicij, sumpor, natrij i mangan.

   Posebno dobar za mladu perad

Budući da maslačak potiče apetit i poboljšava performanse, posebno je pogodan u hranidbi mladih životinja. Pogotovo u vruće ljetno doba, važno je da se mlada perad dobro razvija, a u ovom slučaju apetitno bilje pozitivno utječe na rast. Maslačak tada treba nasjeckati i poslužiti samo u malim količinama u hranilici. Ako imate priliku, trebali biste davati male obroke nekoliko puta dnevno kako bi se brzo pojeli, a maslačak se ne bi isušio i kontaminirao izmetom. Kako bi malo dulje ostao svjež, poškropite ga s malo vode. S obzirom da starenjem listovi postaju pregorki, najbolje ih je brati prije cvjetanja biljke.

Listovi maslačka koji raste na sjenovitom mjestu su ukusniji i manje gorki od onih izloženih suncu. Dugačak korijen ima posebno velik broj ljekovitih sastojaka, ponekad čak i više od listova. Hranjivi i ljekoviti sastojci u njemu nisu uvijek isti, nego se sezonski mijenjaju, tijekom njegova razvoja. U proljeće sadrži 18 do 20 % šećera i 1,5 % inulina, dok se u kolovozu sadržaj inulina poveća na oko 40 %. Smatra se da mliječni sok pruža zaštitu protiv gljivica i bakterija.

Maslačak praktički nema masnoće tako da je dobrodošao u hranidbi pomlatka i odrasle peradi u bilo kojoj smjesi s visokim udjelom bjelančevina. Na suhom i sjenovitom mjestu cijelu biljku možete osušiti, samljeti u brašno i koristiti kao dodatak mekoj hrani tijekom zimskih mjeseci. Mnogobrojne vrste ptica, sisavaca i domaćih životinja jedu različite dijelove maslačka. Sjeme s visokim udjelom masti hranjivo je za ptice i male glodavce. Cvjetovi su bogati peludom i pružaju mnogo aminokiselina i vitamina. Osim što je koristan za pčele i druge skupljače nektara, važan je i kao krma biljka na travnjacima. Međutim, udio maslačka ne bi trebao premašivati 15 % po površini. U većim omjerima doživljava se kao korov koji svojim gustim rozetama istiskuje krmne trave i drugo bilje. Ako se redovito kosi ili ga jedu pašne životinje, onda lisna rozeta prianja tik uz tlo i dobro se prilagođava visini košnje.

Maslačak pokazatelj hranjivih sastojaka

Maslačak je pokazatelj hranjivih sastojaka, pa je češći u dobro opskrbljenim tlima. Snažan korijen čini ga manje osjetljivim na sušna razdoblja od ostalih vrijednih krmnih trava. To može biti razlog za brzo širenje u područjima s malo oborina. Ako je tlo intenzivno gnojeno stajskim gnojem onda maslačak, nažalost, ne razvija dovoljno gorkih tvari, nego previše bjelančevina. Različite vrste gorkih tvari odgovorne su za njegove ljekovite učinke.