Zanima me koliko dugo se smije piti čaj od matičnjaka? Da li se pije 21 dan, pa se radi pauza ili se smije neograničeno piti?
Matičnjak (Melissa officinalis L.) je poznat od davnina kao biljka koja jača i krijepi dušu i tijelo. I danas je jedna od najviše korištenih ljekovitih biljaka. Kako ni kod dulje uporabe nema neželjenog djelovanja na organizam, nema ograničenja oko njegove upotrebe. No, niti jedan čaj ne treba piti neprekidno, osobito ako se pije u većoj količini (oko litra na dan), pa preporučamo da nakon mjesec dana upotrebe bar tjedan dana pijete neki drugi čaj ili čajnu mješavinu.

Marija KRANJČEVIĆ, dipl. ing.

Prethodni članakProblem kljucanja kokoši i spajanje jata
Sljedeći članakUkidanje radne sposobnosti
Gospodarski list
Gospodarski list je najstariji hrvatski časopis za poljoprivredu i selo koji i danas izlazi i koji je kroz tri stoljeća usmjeravao stručno, ekonomski i društveno hrvatskog seljaka i selo. Promicao je i čuvao običaje na selu i poljoprivredi i njegovao hrvatsku kulturu i jezik. List danas izlazi kao polumjesečnik na 72 stranice visoke kvalitete papira i višebojnog (kolor) tiska u formatu 210 x 275 mm. Zahvaljujući tradicionalno kvalitetnim i prije svega aktualnim i stručnim člancima, Gospodarski list stekao je vjerne, dugogodišnje pretplatnike i do danas zadržao status najpopularnijeg časopisa o poljoprivredi u Hrvatskoj. Kroz sva tri stoljeća Gospodarski list je izlazio zahvaljujući prije svega svojim vjernim pretplatnicima, poslovnim partnerima i oglašivačima, a u Gospodarskom listu surađuju najnapredniji ljudi pojedinog vremena, mnogi istaknuti znanstvenici, stručnjaci poljoprivredne proizvodnje, te mnogi drugi ugledni ljudi. Važno je napomenuti da Gospodarski list i danas kontinuitrano stvara nove vrijednosti kroz vrijedne projekte i inicijative; Gospodarski kalendar, biblioteka Obitelj i Gospodarstvo, biblioteka Hrvatsko povrće, Gospodarski oglasnik, televizijska emisija Dodir prirode, web izdanja, digitalizacija arhive 1842 – 1910 dostupne javnosti kroz projekt Hrvatska kulturna baština, izbor za najbolju poljoprivrednu ljekarnu, stručni seminar Hrvatsko povrće, stručni seminar CroVin, profilne stranice na društvenim mrežama, Društvo agrarnih novinara Hrvatske… Cilj Gospodarskog lista oduvijek je bio i ostat će prenošenje znanja, informacija i savjeta, kako bi poljoprivredna proizvodnja bila isplativa, a gospodari uspješniji.