Pronašao sam informaciju da je za rajčicu potrebno 25 mm vode tjedno. Obzirom da sam mali vrtlar, hobist, za vlastite potrebe, a ne stručnjak, molim objašnjenje jedinice «25 mm tjedno». Koliko je to vode po biljci ili kvadratnom metru tla dnevno ili tjedno?


Količina oborina ili količina vode koja se dodaje navodnjavanjem mogu se izraziti u mm (milimetrima) ili l/m2 (litrama po metru kvadratnom). Dakle, 25 mm je 25 litara po m2 tjedno. U početku vegetacije dovoljno je 10 do 15 l/m2, a kasnije u punoj vegetaciji i u berbi 25 do 30 l/m2 tjedno. Naravno, ne dodaje se sva tjedna količina u jednom obroku. Najbolje je, spomenutih 25 litara podijeliti u dva do tri obroka, odnosno, zalijevati rajčicu svaki drugi ili treći dan. Ako se zna da se po m2 najčešće sade 3 do 4 biljke, lako je izračunati količinu vode po biljci u jednom obroku. 25 l/m2: 3 obroka tjedno = 8,3 l/m2 po obroku 8,3 l/m2 po obroku: 4 biljke/m2 = cca. 2 l/ biljci svaki drugi dan.

Za biljku je bolje ako vlaga u tlu manje varira, odnosno, poželjno je održavanje određene vlažnosti tla. Neujednačene vlažnost tla i česte promjene mogu dovesti do pucanja plodova zbog razlike u brzini rasta unutarnjeg i vanjskog dijela ploda. Stoga, ako ste u mogućnosti, preporučam svakodnevno zalijevanje biljaka (bez vlaženja lišća) manjom količinom vode.

Prethodni članakIspravno korištenje čaja od matičnjaka
Sljedeći članakKako izbjeći greške kod pečenja rakije?
izv. prof. dr. sc. Božidar Benko
Docent na Agronomskim fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. Uža specijalnost: zaštićeni prostori (plastenici i staklenici), konvencionalni i hidroponski uzgoj povrća u zaštićenim prostorima. Božidar Benko rođen je 1977. Dodiplomski studij završava 2001. godine. Iste godine se zapošljava kao znanstveni novak u Zavodu za povrćarstvo Agronomskog fakulteta. Kao suradnik, sudjeluje u znanstvenim i stručnim projektima vezanima za hidroponski uzgoj povrća. Magistarski rad je obranio 2005., a doktorsku disertaciju 2009. godine. U znanstveno-nastavno zvanje docenta izabran je 2012. godine. Koordinator je četiri modula na preddiplomskim i diplomskim studijima Agronomskog fakulteta u Zagrebu. Pod njegovim mentorstvom dosad je izrađeno i obranjeno 40 diplomskih i završnih radova. Aktivno je sudjelovao na osamnaest međunarodnih i tri nacionalna znanstvena skupa, s cjelovitim radovima ili njihovim sažecima, a dosad je kao autor i koautor objavio 50-ak znanstvenih i stručnih radova. Član je International Society for Horticultural Science, Znanstveno se usavršavao na Mediterranean Agronomic Institute of Bari (CIHEAM-MAIB), a stručno u Izraelu.