Šaljem uzorak biljke koju sam ljetos ubrao na moru. Pretpostavljam da se radi o smilju, ali nisam siguran. Koje su njegove osobine i zašto se koristi?


Biljka koju ste nam poslali je smilje (Helichrysum italicum (Roth.) Guss). Poznata je po karakterističnom mirisu koji se tijekom ljeta širi po obali mora, a osobito na otocima. Ova izrazito mediteranska biljka samoniklo raste kao gusti polugrm s vrlo uskim i dlakavim listovima te s brojnim zlatnožutim cvjetovima, zbijenim u glavice. Nalazimo ju po kamenjarima, napuštenim vinogradima, pukotinama stijena, uz putove i gromače. Njen intenzivan miris potječe od eteričnog ulja kojeg u biljci ima razmjerno malo pa je stoga izuzetno cijenjeno. U ljekovite svrhe skuplja se cvijet smilja, obavezno u samom početku cvatnje. Potrebno ga je osušiti u što kraćem roku, na sjenovitom i prozračnom mjestu da zadrži ljekovitost i lijepu žutu boju.

Od ljekovitih tvari sadrži brojne flavonoide, među kojima i helikrizin A i B, eterično ulje s hidroksiftalidom koji biljci daje karakterističan miris, gorke tvari, fitosterole i karotenoide. Smilje je jedna od najučinkovitijih biljaka za očuvanje funkcija jetre i njeno liječenje. Ljekovito djelovanje zasniva se na prisutnosti flavonskih heterozida koji djeluju kod upale žučne vrećice, različitih vrsta hepatitisa, upale žučnih kanala, kao sredstvo koje pospješuje izlučivanje žuči, želučanog soka i soka gušterače. Uz to pokazuje i sedativno (umirujuće) djelovanje, a poznati su i sastojci koji djeluju antibiotički. U narodnoj medicini često se koristi kod kožnih tegoba, hunjavice, astme, žučnih kamenaca te kao diuretik za izlučivanje tekućine i liječenje mokraćnih organa. U aromaterapiji eterično ulje smilja zauzima posebno mjesto. Ima snažno protuupalno, antibakterijsko, antivirusno i antimikotično djelovanje.

Djeluje na regeneraciju tkiva i potpomaže zarastanje rana. Obično se dodaje u neko bazično ulje (ulje jojobe, bademovo, ulje pšeničnih klica). Koristi se u preparatima za uklanjanje ožiljaka, strija, ekcema, modrica, proširenih vena, sunčanih opekotina i akni. Poznate kozmetičke kuće danas ga koriste za izradu krema za lice. Koristi i u psihoterapiji. Smatra se da pomaže ljudima u liječenju emocionalnih ožiljaka, oslobađa um i tijelo od ovisnosti, obnavlja pamćenje. Na pješčanom tlu u zemljama srednje Europe raste pješčano smilje (Helichrysum arenarium (L.)DC). To je trajna biljka koja naraste u visinu i do pola metra, s uskim lancetastim listovima i brojnim glavicama sastavljenim od žućkastih cvjetova na vrhu ogranaka. Po sastavu i djelovanju slična je sredozemnom smilju.

Prethodni članakPčelinja posla
Sljedeći članakOstali članci u ovom broju
Marija Kranjčević, dipl. ing. biologije
Stalna je suradnica Gospodarskog lista od 1991. godine. Zaposlena je u poduzeću Ekoherbalia d.o.o. u Zagrebu, na rukovodećim poslovima u proizvodnji ljekovitih pripravaka na bazi bilja. Rođena je 18.10.1958. godine u Pakracu. Nakon završene Gimnazije u Daruvaru 1977. godine upisuje se na Prirodoslovno matematički fakultet u Zagrebu, studij Biologije. Diplomirala je 1981. godine i 20 mjeseci radila na Zoologijskom zavodu PMF-a kao asistent pripravnik. 1985. godine zaposlila se u Prirodoslovnom društvu „Ljekovita biljka“ i od tada se počinje intenzivnije baviti ljekovitim biljem. Stalna je suradnica Gospodarskog lista od 1991. godine. Zaposlena je u poduzeću Ekoherbalia d.o.o. u Zagrebu na rukovodećim poslovima u proizvodnji ljekovitih pripravaka na bazi bilja.