U mojem kraju po napuštenom zemljištu ima dosta trnine koja je ove godine dobro “rodila”. Na koji način mogu iskoristiti plodove?


Plodovi trnine suše se za čaj na 40 stupnjeva C i koriste kod upale grla i sluznice, umora, za bolji rad želuca, poboljšanje teka te kod tegoba s bubrezima i mjehurom. Hildegard von Bingen preporučuje kuhane plodove trnine kao sredstvo za želučane tegobe i za čišćenje crijeva, a plodove močene u vinu zaslađenom medom kod bubrežnog i mokraćnog pijeska i kamenaca te kod reume, artritisa i uloga (gihta). Sadržavaju trijeslovine, pektin, smolu, voćni šećer, organske kiseline te poprilično vitamina C.

Čaj od plodova: 3 čajne žlice suhih plodova namakati 6 sati u 2,5 dl hladne vode, a potom zagrijati do vrenja i ostaviti 10 minuta. Piti 2-3 šalice čaja tijekom dana. Plodovi trnine češće se koriste za izradu pekmeza, džemova, sirupa, sokova, vina ili rakije, a u tu ih je svrhu najbolje brati nakon prvog mraza jer donekle izgube svoj trpak i stežući okus te sadržavaju više voćnog šećera, a manje jabučne i drugih kiselina. Rakija s trninom: 300 g svježih plodova staviti u staklenku, preliti litrom rakije, umiješati žlicu meda i dobro zatvoriti. Staklenku smjestiti u smočnicu ili podrum, povremeno protresti i nakon 3-4 mjeseca rakiju procijediti.