Za suprugu koristim tinkturu bijelog gloga, prema uputi 3 x 20 kapi u 1 dcl vode, i tinkturu sikavice 3 x 40 kapi u 1 dcl vode. Zanima me mogu li međusobno pomiješati te dvije tinkture, u istu vodu (1dcl) staviti obje vrste kapi, da ne bi došlo do interakcije?


Predlažem da se tinktura gloga i tinktura sikavice piju prema priloženim uputama, te da razmak između njihovog korištenja bude od 30-60 minuta. Tinkture se u pravilu mogu miješati, što se i čini kod izrade kapi za određenu tegobu. Tako kapi za srce mogu sadržavati tinkture više biljaka u određenim omjerima (npr. gloga, matičnjaka, imele i bijelog luka), no obično se pije 20-30 kapi mješavine tinktura u jednoj dozi. Doza ovisi o koncentraciji aktivnih tvari u proizvodu. Detaljne informacije o određenom proizvodu možete zatražiti od proizvođača ili odgovornog zastupnika u RH (ako je proizvod iz uvoza).

Prethodni članakPropisi u vezi sadnje paulovnije
Sljedeći članakKako kemijsku uništiti ostatke čičoke na njivi?
Marija Kranjčević, dipl. ing. biologije
Stalna je suradnica Gospodarskog lista od 1991. godine. Zaposlena je u poduzeću Ekoherbalia d.o.o. u Zagrebu, na rukovodećim poslovima u proizvodnji ljekovitih pripravaka na bazi bilja. Rođena je 18.10.1958. godine u Pakracu. Nakon završene Gimnazije u Daruvaru 1977. godine upisuje se na Prirodoslovno matematički fakultet u Zagrebu, studij Biologije. Diplomirala je 1981. godine i 20 mjeseci radila na Zoologijskom zavodu PMF-a kao asistent pripravnik. 1985. godine zaposlila se u Prirodoslovnom društvu „Ljekovita biljka“ i od tada se počinje intenzivnije baviti ljekovitim biljem. Stalna je suradnica Gospodarskog lista od 1991. godine. Zaposlena je u poduzeću Ekoherbalia d.o.o. u Zagrebu na rukovodećim poslovima u proizvodnji ljekovitih pripravaka na bazi bilja.