Suprug i ja smo u fazi pripreme investicije za podizanje ekološkog voćnjaka limuna na otoku Korčuli, na tri odvojene čestice, a na kaskadnom terenu sa suhozidima širine cca 4-5 m. Ne znam koja mehanizacija bi bi bila potrebna, niti da li bi takva, eventualno, bila primjenjiva na opisanom terenu.
Kako se radi o uskim parcelama, vjerojatno terasama (više-manje nagnutim), mislim da bi trebali nabaviti jednoosovinski dvotaktni motokultivator snage od 4-10 KS. Četverotaktni motokultivator, zbog specifičnog terena, ne možemo vam preporučiti, niti dizelski, zbog težine i lošijih manevarskih mogućnosti. Ovakav motokultivator nema možda optimalnu snagu, ali je s njim lakše upravljati i daleko više odgovara nagnutim terenima. Teško je konkretno napisati koji bi motokultivator najbolje (marka, tip) odgovarao, pa vas upućujemo da se kod lokalnih poljoprivrednika propitate s kojim strojem u svojim voćnjacima i vinogradima imaju najbolja iskustva.

Ivo KIRIGJIJA, dipl.ing.agr.

Prethodni članakKorištenje čaja od šipka
Sljedeći članakGdje kupiti sjeme brokule?
Gospodarski list
Gospodarski list je najstariji hrvatski časopis za poljoprivredu i selo koji i danas izlazi i koji je kroz tri stoljeća usmjeravao stručno, ekonomski i društveno hrvatskog seljaka i selo. Promicao je i čuvao običaje na selu i poljoprivredi i njegovao hrvatsku kulturu i jezik. List danas izlazi kao polumjesečnik na 72 stranice visoke kvalitete papira i višebojnog (kolor) tiska u formatu 210 x 275 mm. Zahvaljujući tradicionalno kvalitetnim i prije svega aktualnim i stručnim člancima, Gospodarski list stekao je vjerne, dugogodišnje pretplatnike i do danas zadržao status najpopularnijeg časopisa o poljoprivredi u Hrvatskoj. Kroz sva tri stoljeća Gospodarski list je izlazio zahvaljujući prije svega svojim vjernim pretplatnicima, poslovnim partnerima i oglašivačima, a u Gospodarskom listu surađuju najnapredniji ljudi pojedinog vremena, mnogi istaknuti znanstvenici, stručnjaci poljoprivredne proizvodnje, te mnogi drugi ugledni ljudi. Važno je napomenuti da Gospodarski list i danas kontinuitrano stvara nove vrijednosti kroz vrijedne projekte i inicijative; Gospodarski kalendar, biblioteka Obitelj i Gospodarstvo, biblioteka Hrvatsko povrće, Gospodarski oglasnik, televizijska emisija Dodir prirode, web izdanja, digitalizacija arhive 1842 – 1910 dostupne javnosti kroz projekt Hrvatska kulturna baština, izbor za najbolju poljoprivrednu ljekarnu, stručni seminar Hrvatsko povrće, stručni seminar CroVin, profilne stranice na društvenim mrežama, Društvo agrarnih novinara Hrvatske… Cilj Gospodarskog lista oduvijek je bio i ostat će prenošenje znanja, informacija i savjeta, kako bi poljoprivredna proizvodnja bila isplativa, a gospodari uspješniji.