Kako mogu sama od pčelinjeg voska pripremiti voćarski vosak za premazivanje grana nakon cijepljenja i oštećenja (od tuče).


Na vaš upit o izradi voćarskog voska za premazivanje rana voćaka mogu ponuditi dva recepta. Za pripremu tvrđeg voćarskog voska potrebno je: – 730 grama kolofonije – 75 grama pčelinjeg voska – 75 grama goveđeg loja – 120 grama špirita ili etilnog alkohola Goveđi loj treba prethodno pretopiti i procijediti da se iz njega odstrane ostaci vezivnog tkiva. Isto tako i pčelinji vosak treba biti pretopljen i procijeđen. Za kolofoniju se pretpostavlja da je čista. Nakon što pripremite sastojke potrebno je u čistoj posudi na laganoj temperaturi otopiti kolofoniju, loj i pčelinji vosak uz stalno miješanje.

Kada se sastojci sjedine, maknemo posudu sa štednjaka i pričekamo da se prohladi. U toplu i žitku smjesu ulijevamo špirit ili etilni alkohol uz stalno miješenje. Nakon što je sve dobro izmiješano ulijevamo još topli vosak u prije pripremljene posude. Ove posude moraju imati hermetičke zatvarače kako se vosak s vremenom ne bi stvrdnuo. Ovim postupkom dobije se tvrđi voćarski vosak. Za nešto mekši i maziviji vosak, sastojci su sljedeći: – 500 grama kolofonije – 500 grama pčelinjeg voska – 250 mililitara jestivog ulja – 250 mililitara špirita ili etilnog alkohola Postupak izrade je isti samo se u prohlađenu smjesu loja i voska ulijeva prvo jestivo ulje, a zatim špirit ili alkohol.