Uzgajam patke na ekstenzivan (free range) način. Svi koji su probali meso uzgojeno na ovakav način kažu da je meso puno bolje i ukusnije. To me potaknulo da proizvodnju podignem na veću razinu. Možete li mi preporučiti stručnu literaturu ili objaviti članak o proizvodnji, kao što ste objavili članak o isplativosti uzgoja purana.
Kao stručnu literaturu mogu preporučiti sljedeće: Volčević, Borislav: Peradarstvo: kokoši, pure, patke i guske, Neron, 2005.; Senčić, Đuro: Peradarstvo, Gospodarski list, 1994.; Završno izvješće projekta “Uzgoj i tov pataka na obiteljskom poljoprivrednom gospodarstvu”, glavni istraživač: prof. dr. sc. Stjepan Mužic – dostupno na internetu i Pravilnik o ekološkoj proizvodnji životinjskih proizvoda, NN 13/02 – dostupno na internetu. Nadam se da ćete uspjeti pronaći nešto Vama zanimljivo u preporučenoj literaturi.

dr. sc. Vesna OČIĆ

Prethodni članakKako prstenovati voćke?
Sljedeći članakSutra počinjemo s isplatom predujma poljoprivrednicima 806 milijuna kuna iz EU
Gospodarski list
Gospodarski list je najstariji hrvatski časopis za poljoprivredu i selo koji i danas izlazi i koji je kroz tri stoljeća usmjeravao stručno, ekonomski i društveno hrvatskog seljaka i selo. Promicao je i čuvao običaje na selu i poljoprivredi i njegovao hrvatsku kulturu i jezik. List danas izlazi kao polumjesečnik na 72 stranice visoke kvalitete papira i višebojnog (kolor) tiska u formatu 210 x 275 mm. Zahvaljujući tradicionalno kvalitetnim i prije svega aktualnim i stručnim člancima, Gospodarski list stekao je vjerne, dugogodišnje pretplatnike i do danas zadržao status najpopularnijeg časopisa o poljoprivredi u Hrvatskoj. Kroz sva tri stoljeća Gospodarski list je izlazio zahvaljujući prije svega svojim vjernim pretplatnicima, poslovnim partnerima i oglašivačima, a u Gospodarskom listu surađuju najnapredniji ljudi pojedinog vremena, mnogi istaknuti znanstvenici, stručnjaci poljoprivredne proizvodnje, te mnogi drugi ugledni ljudi. Važno je napomenuti da Gospodarski list i danas kontinuitrano stvara nove vrijednosti kroz vrijedne projekte i inicijative; Gospodarski kalendar, biblioteka Obitelj i Gospodarstvo, biblioteka Hrvatsko povrće, Gospodarski oglasnik, televizijska emisija Dodir prirode, web izdanja, digitalizacija arhive 1842 – 1910 dostupne javnosti kroz projekt Hrvatska kulturna baština, izbor za najbolju poljoprivrednu ljekarnu, stručni seminar Hrvatsko povrće, stručni seminar CroVin, profilne stranice na društvenim mrežama, Društvo agrarnih novinara Hrvatske… Cilj Gospodarskog lista oduvijek je bio i ostat će prenošenje znanja, informacija i savjeta, kako bi poljoprivredna proizvodnja bila isplativa, a gospodari uspješniji.