Suvlasnica sam dijela nekretnina koje se sastoje od stare kuće, staje i okućnice te poljoprivrednog zemljišta. Suvlasnici nekretnina su još tri osobe u sljedećim udjelima, svi smo rodbinski povezani. Može li se pokrenuti prodaja cijelog gospodarstva i kako to učiniti?
Najbolji način bio bi da se svi suvlasnici sporazume o prodaji nekretnina, da odredite cijenu i svi nastupite kao prodavatelji. Ako se ne možete sporazumjeti o prodaji, možete kod nadležnog Općinskog suda (na području kojeg se nekretnine nalaze) pokrenuti postupak razvrgnuća suvlasničke zajednice nekretnina prodajom. Sud će po ovlaštenom sudskom vještaku izvršiti procjenu nekretnina te će se odrediti prodaja. Također netko od suvlasnika može isplatiti ostale suvlasnike i tada kao jedini vlasnik prodati nekretninu.

Daniela Sukalić, dipl. iur.

Prethodni članakTrafostanica u dvorištu kuće
Sljedeći članakObrada tla i racionalizacija proizvodnje
Gospodarski list
Gospodarski list je najstariji hrvatski časopis za poljoprivredu i selo koji i danas izlazi i koji je kroz tri stoljeća usmjeravao stručno, ekonomski i društveno hrvatskog seljaka i selo. Promicao je i čuvao običaje na selu i poljoprivredi i njegovao hrvatsku kulturu i jezik. List danas izlazi kao polumjesečnik na 72 stranice visoke kvalitete papira i višebojnog (kolor) tiska u formatu 210 x 275 mm. Zahvaljujući tradicionalno kvalitetnim i prije svega aktualnim i stručnim člancima, Gospodarski list stekao je vjerne, dugogodišnje pretplatnike i do danas zadržao status najpopularnijeg časopisa o poljoprivredi u Hrvatskoj. Kroz sva tri stoljeća Gospodarski list je izlazio zahvaljujući prije svega svojim vjernim pretplatnicima, poslovnim partnerima i oglašivačima, a u Gospodarskom listu surađuju najnapredniji ljudi pojedinog vremena, mnogi istaknuti znanstvenici, stručnjaci poljoprivredne proizvodnje, te mnogi drugi ugledni ljudi. Važno je napomenuti da Gospodarski list i danas kontinuitrano stvara nove vrijednosti kroz vrijedne projekte i inicijative; Gospodarski kalendar, biblioteka Obitelj i Gospodarstvo, biblioteka Hrvatsko povrće, Gospodarski oglasnik, televizijska emisija Dodir prirode, web izdanja, digitalizacija arhive 1842 – 1910 dostupne javnosti kroz projekt Hrvatska kulturna baština, izbor za najbolju poljoprivrednu ljekarnu, stručni seminar Hrvatsko povrće, stručni seminar CroVin, profilne stranice na društvenim mrežama, Društvo agrarnih novinara Hrvatske… Cilj Gospodarskog lista oduvijek je bio i ostat će prenošenje znanja, informacija i savjeta, kako bi poljoprivredna proizvodnja bila isplativa, a gospodari uspješniji.