Kupio sam električni aparat koji nije radio. Nisam zadovoljan reakcijom i odgovorom trgovca vezano uz jamstvo i jamstveni rok tog proizvoda. Kome se mogu žaliti?

Jamstvo odnosno garancija služi kao potvrda kojom proizvođač jamči ispravnost u tijeku određenog vremena. Kupac ima pravo tražiti od prodavatelja kao i od proizvođača da mu proizvod u razumnom roku popravi ili ako to ne učini, da mu umjesto tog preda proizvod koji je ispravan. Osim toga, kupac ima pravo na naknadu štete koju je pretrpio zbog lišenja uporabe proizvoda od trenutka traženja popravka ili zamjene, do njihova izvršenja. Jamstveni rok produljuje se za onoliko vremena koliko je kupac bio lišen uporabe proizvoda. Ako prodavatelj ne izvrši popravak ili zamjenu u razumnom roku, kupac ima pravo na raskid ugovora ili sniženje cijene. Prodavatelj, odnosno proizvođač, dužan je o svom trošku prenijeti proizvod do mjesta gdje se treba popraviti, odnosno zamijeniti, te popravljen ili zamijenjen proizvod vratiti kupcu. U slučaju da vam prodavatelj ne želi, u jamstvenom roku, preuzeti pokvareni proizvod, osobito ako ovlašteni serviser nije u mjestu stanovanja, slučaj odmah prijavite Državnom inspektoratu. Troškove prijenosa proizvoda od servisa do vaše adrese treba snositi prodavatelj, odnosno proizvođač.

G. L.

Prethodni članakKoliko poljoprivrednika ima u Hrvatskoj i što uzgajaju- provjerite u godišnjoj statistici
Sljedeći članakGospodarski list s eurozastupnicom Petir
Gospodarski list
Gospodarski list je najstariji hrvatski časopis za poljoprivredu i selo koji i danas izlazi i koji je kroz tri stoljeća usmjeravao stručno, ekonomski i društveno hrvatskog seljaka i selo. Promicao je i čuvao običaje na selu i poljoprivredi i njegovao hrvatsku kulturu i jezik. List danas izlazi kao polumjesečnik na 72 stranice visoke kvalitete papira i višebojnog (kolor) tiska u formatu 210 x 275 mm. Zahvaljujući tradicionalno kvalitetnim i prije svega aktualnim i stručnim člancima, Gospodarski list stekao je vjerne, dugogodišnje pretplatnike i do danas zadržao status najpopularnijeg časopisa o poljoprivredi u Hrvatskoj. Kroz sva tri stoljeća Gospodarski list je izlazio zahvaljujući prije svega svojim vjernim pretplatnicima, poslovnim partnerima i oglašivačima, a u Gospodarskom listu surađuju najnapredniji ljudi pojedinog vremena, mnogi istaknuti znanstvenici, stručnjaci poljoprivredne proizvodnje, te mnogi drugi ugledni ljudi. Važno je napomenuti da Gospodarski list i danas kontinuitrano stvara nove vrijednosti kroz vrijedne projekte i inicijative; Gospodarski kalendar, biblioteka Obitelj i Gospodarstvo, biblioteka Hrvatsko povrće, Gospodarski oglasnik, televizijska emisija Dodir prirode, web izdanja, digitalizacija arhive 1842 – 1910 dostupne javnosti kroz projekt Hrvatska kulturna baština, izbor za najbolju poljoprivrednu ljekarnu, stručni seminar Hrvatsko povrće, stručni seminar CroVin, profilne stranice na društvenim mrežama, Društvo agrarnih novinara Hrvatske… Cilj Gospodarskog lista oduvijek je bio i ostat će prenošenje znanja, informacija i savjeta, kako bi poljoprivredna proizvodnja bila isplativa, a gospodari uspješniji.