Zanima me mogu li na nekretnini koju koristim više od 20 godina postati vlasnik i koji je postupak? Nekretnine sam imao u zakupu na deset godina, ugovor o zakupu sam sklopio 2001. g., nakon proteka deset godina županija mi je nekretnine ostavila na korištenje dok se ne odluči što će biti s tim nekretninama.
Nekretnine ste imali u zakupu temeljem ugovora pa zbog toga ne možete postati vlasnik nekretnina dosjelošću (korištenjem nekretnina kroz razdoblje od 20 godina). Vlasnik nekretnina je s Vama zaključio ugovor o zakupu temeljem kojeg ste plaćali zakupninu, a nakon što je protekao rok u kojem ste plaćali zakup nisu nastupili uvjeti da bi dosjelošću mogli postati vlasnik tih nekretnina. Da niste imali ugovor o zakupu i da niste plaćali zakupninu, a da ste bili u posjedu tih nekretnina tada biste mogli kod općinskog suda pokrenuti postupak u kojem bi tražili da vam se prizna vlasništvo na tim nekretninama jer ste ih posjedovali više od 20 godina.

Daniela Sukalić, dipl. iur.

Prethodni članakBlizanci
Sljedeći članakKojim herbicidom suzbijati korove u nasadu smreka?
Gospodarski list
Gospodarski list je najstariji hrvatski časopis za poljoprivredu i selo koji i danas izlazi i koji je kroz tri stoljeća usmjeravao stručno, ekonomski i društveno hrvatskog seljaka i selo. Promicao je i čuvao običaje na selu i poljoprivredi i njegovao hrvatsku kulturu i jezik. List danas izlazi kao polumjesečnik na 72 stranice visoke kvalitete papira i višebojnog (kolor) tiska u formatu 210 x 275 mm. Zahvaljujući tradicionalno kvalitetnim i prije svega aktualnim i stručnim člancima, Gospodarski list stekao je vjerne, dugogodišnje pretplatnike i do danas zadržao status najpopularnijeg časopisa o poljoprivredi u Hrvatskoj. Kroz sva tri stoljeća Gospodarski list je izlazio zahvaljujući prije svega svojim vjernim pretplatnicima, poslovnim partnerima i oglašivačima, a u Gospodarskom listu surađuju najnapredniji ljudi pojedinog vremena, mnogi istaknuti znanstvenici, stručnjaci poljoprivredne proizvodnje, te mnogi drugi ugledni ljudi. Važno je napomenuti da Gospodarski list i danas kontinuitrano stvara nove vrijednosti kroz vrijedne projekte i inicijative; Gospodarski kalendar, biblioteka Obitelj i Gospodarstvo, biblioteka Hrvatsko povrće, Gospodarski oglasnik, televizijska emisija Dodir prirode, web izdanja, digitalizacija arhive 1842 – 1910 dostupne javnosti kroz projekt Hrvatska kulturna baština, izbor za najbolju poljoprivrednu ljekarnu, stručni seminar Hrvatsko povrće, stručni seminar CroVin, profilne stranice na društvenim mrežama, Društvo agrarnih novinara Hrvatske… Cilj Gospodarskog lista oduvijek je bio i ostat će prenošenje znanja, informacija i savjeta, kako bi poljoprivredna proizvodnja bila isplativa, a gospodari uspješniji.