U susjednom dvorištu raste orah udaljen tri metra od međe, visok je oko 12 metara. Krošnja tog oraha prelazi na moju parcelu više od 8 metara, oluci su puni lišća, a ispod grana ništa ne raste. Molio sam susjedu da posiječe orah ali ona to ne želi učiniti. Što mogu učiniti?
Susjeda treba paziti da grane i korijenje njenog oraha ne nanose štetu na vašoj nekretnini. Možete porezati sve grane na orahu koje prelaze među odnosno ulaze u vaš zračni prostor bez pitanja susjede. Također možete iz svoje nekretnine istrgnuti žile i korijenje te odsjeći dijelove debla koji se nalaze u zračnom prostoru iznad vaše nekretnine i možete ih zadržati za sebe. Za štetu koju na vašoj nekretnini prouzroče žile, korijenje ili grane susjedinog oraha možete od susjede tražiti naknadu štete.

Daniela SUKALIĆ, dipl. iur.

Prethodni članakTrebam li legalizirati garažu?
Sljedeći članakIsključenje suvlasnika iz zajednice
Gospodarski list
Gospodarski list je najstariji hrvatski časopis za poljoprivredu i selo koji i danas izlazi i koji je kroz tri stoljeća usmjeravao stručno, ekonomski i društveno hrvatskog seljaka i selo. Promicao je i čuvao običaje na selu i poljoprivredi i njegovao hrvatsku kulturu i jezik. List danas izlazi kao polumjesečnik na 72 stranice visoke kvalitete papira i višebojnog (kolor) tiska u formatu 210 x 275 mm. Zahvaljujući tradicionalno kvalitetnim i prije svega aktualnim i stručnim člancima, Gospodarski list stekao je vjerne, dugogodišnje pretplatnike i do danas zadržao status najpopularnijeg časopisa o poljoprivredi u Hrvatskoj. Kroz sva tri stoljeća Gospodarski list je izlazio zahvaljujući prije svega svojim vjernim pretplatnicima, poslovnim partnerima i oglašivačima, a u Gospodarskom listu surađuju najnapredniji ljudi pojedinog vremena, mnogi istaknuti znanstvenici, stručnjaci poljoprivredne proizvodnje, te mnogi drugi ugledni ljudi. Važno je napomenuti da Gospodarski list i danas kontinuitrano stvara nove vrijednosti kroz vrijedne projekte i inicijative; Gospodarski kalendar, biblioteka Obitelj i Gospodarstvo, biblioteka Hrvatsko povrće, Gospodarski oglasnik, televizijska emisija Dodir prirode, web izdanja, digitalizacija arhive 1842 – 1910 dostupne javnosti kroz projekt Hrvatska kulturna baština, izbor za najbolju poljoprivrednu ljekarnu, stručni seminar Hrvatsko povrće, stručni seminar CroVin, profilne stranice na društvenim mrežama, Društvo agrarnih novinara Hrvatske… Cilj Gospodarskog lista oduvijek je bio i ostat će prenošenje znanja, informacija i savjeta, kako bi poljoprivredna proizvodnja bila isplativa, a gospodari uspješniji.