Pokraj mog zemljišta nalazi se manje zemljište koje želim kupiti, ali je jedna od suvlasnica tog zemljišta maloljetna. Rečeno mi je da mogu kupiti tu nekretninu tek kad ta suvlasnica bude punoljetna. Mogu li ja sada sklopiti predugovor kojim bih osigurao da će zemljište vlasnica (kada postane punoljetna) prodati meni, a ne nekoj drugoj osobi?
Predugovor možete sastaviti, ali samo uz suglasnost Centra za socijalnu skrb jer je suvlasnica zemljišta maloljetna. Možete i sada kupiti to zemljište, ali na kupoprodaju suglasnost treba dati nadležni Centar za socijalnu skrb (koji se nalazi na području gdje maloljetna vlasnica ima prebivalište). Ako je takva kupoprodaja u interesu maloljetnog djeteta, Centar za socijalnu skrb može dati suglasnost.

Prethodni članakOtvoren 50. hrvatski i 10. međunarodni simpozij agronoma
Sljedeći članakDoživotno uživanje u stanu
Gospodarski list
Gospodarski list je najstariji hrvatski časopis za poljoprivredu i selo koji i danas izlazi i koji je kroz tri stoljeća usmjeravao stručno, ekonomski i društveno hrvatskog seljaka i selo. Promicao je i čuvao običaje na selu i poljoprivredi i njegovao hrvatsku kulturu i jezik. List danas izlazi kao polumjesečnik na 72 stranice visoke kvalitete papira i višebojnog (kolor) tiska u formatu 210 x 275 mm. Zahvaljujući tradicionalno kvalitetnim i prije svega aktualnim i stručnim člancima, Gospodarski list stekao je vjerne, dugogodišnje pretplatnike i do danas zadržao status najpopularnijeg časopisa o poljoprivredi u Hrvatskoj. Kroz sva tri stoljeća Gospodarski list je izlazio zahvaljujući prije svega svojim vjernim pretplatnicima, poslovnim partnerima i oglašivačima, a u Gospodarskom listu surađuju najnapredniji ljudi pojedinog vremena, mnogi istaknuti znanstvenici, stručnjaci poljoprivredne proizvodnje, te mnogi drugi ugledni ljudi. Važno je napomenuti da Gospodarski list i danas kontinuitrano stvara nove vrijednosti kroz vrijedne projekte i inicijative; Gospodarski kalendar, biblioteka Obitelj i Gospodarstvo, biblioteka Hrvatsko povrće, Gospodarski oglasnik, televizijska emisija Dodir prirode, web izdanja, digitalizacija arhive 1842 – 1910 dostupne javnosti kroz projekt Hrvatska kulturna baština, izbor za najbolju poljoprivrednu ljekarnu, stručni seminar Hrvatsko povrće, stručni seminar CroVin, profilne stranice na društvenim mrežama, Društvo agrarnih novinara Hrvatske… Cilj Gospodarskog lista oduvijek je bio i ostat će prenošenje znanja, informacija i savjeta, kako bi poljoprivredna proizvodnja bila isplativa, a gospodari uspješniji.