U zemljišnim knjigama upisana sam kao suvlasnica katastarske čestice u 1/2 dijela, iako sam ustvari vlasnica cijele čestice jer moja obitelj je u posjedu te čestice 95 godina. Kako mogu cijelu česticu u zemljišnim knjigama upisati na svoje ime?
Postoji nekoliko mogućnosti: jedna je da tužbom kod općinskog suda tražite osobu koja je upisana na 1/2 dijela čestice kao suvlasnik, da vam prizna pravo vlasništva na toj 1/2 dijela čestice. U tužbi ćele predložiti da sud sasluša svjedoke koji znaju da ste vlasnici cijele čestice i da ste u njenom posjedu niz godina. Druga mogućnost je da kod općinskog suda pokrenete zemljišno-knjižni ispravni postupak. Za vođenje ovih postupaka trebat ćete pomoć odvjetnika. Postoji i mogućnost koju su Vam već savjetovali da kupite tu 1/2 dijela od osobe koja je upisana u zemljišnim knjigama kao suvlasnik, iako je to nepotrebno, ako možete u sudskom postupku dokazati da ste vlasnik i posjednik tog dijela čestice. U sudskom postupku trebati ćete platiti sudske pristojbe (prema vrijednosti dijela nekretnine), ako nemate uvjete za oslobođenje od plaćanja pristojbe, te izlazak suda i mjernika na očevid (da bi identificirali o kojoj se točno nekretnini radi, koje površine i sl.).

Daniela SUKALIĆ, dipl. iur.

Prethodni članakObjavljen natječaj za provedbu operacije operacije 8.5.2. “Uspostava i uređenje poučnih staza, vidikovaca i ostale manje infrastrukture”
Sljedeći članakJavni poziv za zakup poljoprivrednog zemljišta
Gospodarski list
Gospodarski list je najstariji hrvatski časopis za poljoprivredu i selo koji i danas izlazi i koji je kroz tri stoljeća usmjeravao stručno, ekonomski i društveno hrvatskog seljaka i selo. Promicao je i čuvao običaje na selu i poljoprivredi i njegovao hrvatsku kulturu i jezik. List danas izlazi kao polumjesečnik na 72 stranice visoke kvalitete papira i višebojnog (kolor) tiska u formatu 210 x 275 mm. Zahvaljujući tradicionalno kvalitetnim i prije svega aktualnim i stručnim člancima, Gospodarski list stekao je vjerne, dugogodišnje pretplatnike i do danas zadržao status najpopularnijeg časopisa o poljoprivredi u Hrvatskoj. Kroz sva tri stoljeća Gospodarski list je izlazio zahvaljujući prije svega svojim vjernim pretplatnicima, poslovnim partnerima i oglašivačima, a u Gospodarskom listu surađuju najnapredniji ljudi pojedinog vremena, mnogi istaknuti znanstvenici, stručnjaci poljoprivredne proizvodnje, te mnogi drugi ugledni ljudi. Važno je napomenuti da Gospodarski list i danas kontinuitrano stvara nove vrijednosti kroz vrijedne projekte i inicijative; Gospodarski kalendar, biblioteka Obitelj i Gospodarstvo, biblioteka Hrvatsko povrće, Gospodarski oglasnik, televizijska emisija Dodir prirode, web izdanja, digitalizacija arhive 1842 – 1910 dostupne javnosti kroz projekt Hrvatska kulturna baština, izbor za najbolju poljoprivrednu ljekarnu, stručni seminar Hrvatsko povrće, stručni seminar CroVin, profilne stranice na društvenim mrežama, Društvo agrarnih novinara Hrvatske… Cilj Gospodarskog lista oduvijek je bio i ostat će prenošenje znanja, informacija i savjeta, kako bi poljoprivredna proizvodnja bila isplativa, a gospodari uspješniji.