Vlasnik sam stana u Austriji koji sam prije tri mjeseca prodala austrijskom državljanu. Još uvijek nisam dobila nikakve papire ni novac, s obrazloženjem da je takva procedura u Austriji. Kupac stana je navodno ostavio novac kod javnog bilježnika, koji ga ne može isplatiti dok procedura ne završi, što će se dogoditi po najnovijim informacijama tek u proljeće 2014. Je li to moguće ili sam žrtva prijevare?
Prema hrvatskom pravu za kupoprodaju nekretnine potrebno je sklopiti Ugovor o kupoprodaji nekretnine u pisanom obliku. Prema tome, u slučaju da ste zaista prodali stan austrijskom državljaninu, zasigurno je trebao biti sklopljen Ugovor o kupoprodaji nekretnine u pisanom obliku. Također napominjemo da je prema hrvatskom pravu moguće deponirati novac kod javnog bilježnika. Obzirom da se radi o kupoprodaji nekretnine u Austriji i da je kupac austrijski državljanin, na takav se pravni posao primijenjuje austrijsko pravo. Slijedom navedenog, predlažemo Vam da se za tumačenje austrijskih propisa prvenstveno obratite austrijskom odvjetniku, a u slučaju sumnje na prijevaru, također i austrijskoj policiji.

N. T.

Prethodni članakPrava vezana uz nasljeđivanje i upisa vlasništva
Sljedeći članakImaju li sestre pravo na nužni dio?
Gospodarski list
Gospodarski list je najstariji hrvatski časopis za poljoprivredu i selo koji i danas izlazi i koji je kroz tri stoljeća usmjeravao stručno, ekonomski i društveno hrvatskog seljaka i selo. Promicao je i čuvao običaje na selu i poljoprivredi i njegovao hrvatsku kulturu i jezik. List danas izlazi kao polumjesečnik na 72 stranice visoke kvalitete papira i višebojnog (kolor) tiska u formatu 210 x 275 mm. Zahvaljujući tradicionalno kvalitetnim i prije svega aktualnim i stručnim člancima, Gospodarski list stekao je vjerne, dugogodišnje pretplatnike i do danas zadržao status najpopularnijeg časopisa o poljoprivredi u Hrvatskoj. Kroz sva tri stoljeća Gospodarski list je izlazio zahvaljujući prije svega svojim vjernim pretplatnicima, poslovnim partnerima i oglašivačima, a u Gospodarskom listu surađuju najnapredniji ljudi pojedinog vremena, mnogi istaknuti znanstvenici, stručnjaci poljoprivredne proizvodnje, te mnogi drugi ugledni ljudi. Važno je napomenuti da Gospodarski list i danas kontinuitrano stvara nove vrijednosti kroz vrijedne projekte i inicijative; Gospodarski kalendar, biblioteka Obitelj i Gospodarstvo, biblioteka Hrvatsko povrće, Gospodarski oglasnik, televizijska emisija Dodir prirode, web izdanja, digitalizacija arhive 1842 – 1910 dostupne javnosti kroz projekt Hrvatska kulturna baština, izbor za najbolju poljoprivrednu ljekarnu, stručni seminar Hrvatsko povrće, stručni seminar CroVin, profilne stranice na društvenim mrežama, Društvo agrarnih novinara Hrvatske… Cilj Gospodarskog lista oduvijek je bio i ostat će prenošenje znanja, informacija i savjeta, kako bi poljoprivredna proizvodnja bila isplativa, a gospodari uspješniji.