Vlasnik sam kotla za pečenje rakije koji sam prijavio kod carinarnice u Zagrebu za 2011. i 2012. godinu. Želio bih sada prodati taj kotao, no u carinarnici mi nisu znali reći kako da „skinem“ vlasništvo s mene i prenesem na budućeg kupca. Rečeno mi je da samo kotao mogu pečatiti, ali da u Zakonu nije naveden slučaj, ako se kotao proda kako da ga odjavim.Kako da se vlasništvo prenese na kupca, a mene razriješi trošarinske obaveze, odnosno vlasništva?
Kod nadležne carinarnice (prema mjestu vašeg prebivališta) trebate prijaviti brisanje iz registra trošarinskih obveznika. Carinski ured će ukinuti trošarinsko odobrenje ako prestanu postojati razlozi i uvjeti na temelju kojih je trošarinsko odobrenje izdano. Izbrisat će vas iz registra kao trošarinskog obveznika. Temeljem čl. 40. Zakona o trošarinama dužni ste nadležnoj carinarnici prijaviti svaku izmjenu podataka kao i prestanak djelatnosti zbog koje ste upisani u registar. Zakon o trošarinama kao prodavatelja uređaja za proizvodnju alkoholnih pića navodi samo proizvođače, uvoznike i trgovce. U nadležnoj carinarnici trebate podnijeti zahtjev da vam se ukine trošarinsko odobrenje i briše vas se iz registra kao trošarinskog obveznika. Ako kotao prodate, tada bi trebali carinarnici prijaviti novog vlasnika kotla, odnosno novi vlasnik se treba prijaviti u carinarnicu kao trošarinski obveznik. Dakle sve radnje vezane uz namjeru prodaje kotla trebate regulirali u nadležnoj carinarnici.

Daniela SUKALIĆ, dipl. iur.

Prethodni članak431 tisuća iz IPARD-a za ruralni turizam na otoku Krku
Sljedeći članakPotpisano 16 Ugovora o provedbi istraživačkih projekata 14. VIP natječaja
Gospodarski list
Gospodarski list je najstariji hrvatski časopis za poljoprivredu i selo koji i danas izlazi i koji je kroz tri stoljeća usmjeravao stručno, ekonomski i društveno hrvatskog seljaka i selo. Promicao je i čuvao običaje na selu i poljoprivredi i njegovao hrvatsku kulturu i jezik. List danas izlazi kao polumjesečnik na 72 stranice visoke kvalitete papira i višebojnog (kolor) tiska u formatu 210 x 275 mm. Zahvaljujući tradicionalno kvalitetnim i prije svega aktualnim i stručnim člancima, Gospodarski list stekao je vjerne, dugogodišnje pretplatnike i do danas zadržao status najpopularnijeg časopisa o poljoprivredi u Hrvatskoj. Kroz sva tri stoljeća Gospodarski list je izlazio zahvaljujući prije svega svojim vjernim pretplatnicima, poslovnim partnerima i oglašivačima, a u Gospodarskom listu surađuju najnapredniji ljudi pojedinog vremena, mnogi istaknuti znanstvenici, stručnjaci poljoprivredne proizvodnje, te mnogi drugi ugledni ljudi. Važno je napomenuti da Gospodarski list i danas kontinuitrano stvara nove vrijednosti kroz vrijedne projekte i inicijative; Gospodarski kalendar, biblioteka Obitelj i Gospodarstvo, biblioteka Hrvatsko povrće, Gospodarski oglasnik, televizijska emisija Dodir prirode, web izdanja, digitalizacija arhive 1842 – 1910 dostupne javnosti kroz projekt Hrvatska kulturna baština, izbor za najbolju poljoprivrednu ljekarnu, stručni seminar Hrvatsko povrće, stručni seminar CroVin, profilne stranice na društvenim mrežama, Društvo agrarnih novinara Hrvatske… Cilj Gospodarskog lista oduvijek je bio i ostat će prenošenje znanja, informacija i savjeta, kako bi poljoprivredna proizvodnja bila isplativa, a gospodari uspješniji.