Nakon smrti brata naslijedio sam dio njegove imovine zajedno s ostalom braćom i nećacima. Tu imovinu želim prodati, koja su moja prava?
Naslijedili ste 5/32 dijela nekretnina navedenih u rješenju o nasljeđivanju i imate nekoliko mogućnosti. Možete trećoj osobi prodati taj svoj suvlasnički dio od 5/32 dijela. Možete predložiti ostalim suvlasnicima da od vas kupe taj suvlasnički dio ili možete se dogovoriti s ostalim suvlasnicima da zajedno prodate cijelu nekretninu. Možete tražiti razvrgnuće suvlasničke zajednice isplatom, što znači da možete tražiti da vam ostali suvlasnici plate vrijednost vašeg dijela (5/32 dijela), ili vi možete isplatiti ostale suvlasnike.

Daniela SUKALIĆ, dipl. iur.

Prethodni članakKrčko maslinovo ulje zaštićeno EU oznakom izvornosti
Sljedeći članakIsplate malim poljoprivrednicima u sklopu operacije 6.3.1
Gospodarski list
Gospodarski list je najstariji hrvatski časopis za poljoprivredu i selo koji i danas izlazi i koji je kroz tri stoljeća usmjeravao stručno, ekonomski i društveno hrvatskog seljaka i selo. Promicao je i čuvao običaje na selu i poljoprivredi i njegovao hrvatsku kulturu i jezik. List danas izlazi kao polumjesečnik na 72 stranice visoke kvalitete papira i višebojnog (kolor) tiska u formatu 210 x 275 mm. Zahvaljujući tradicionalno kvalitetnim i prije svega aktualnim i stručnim člancima, Gospodarski list stekao je vjerne, dugogodišnje pretplatnike i do danas zadržao status najpopularnijeg časopisa o poljoprivredi u Hrvatskoj. Kroz sva tri stoljeća Gospodarski list je izlazio zahvaljujući prije svega svojim vjernim pretplatnicima, poslovnim partnerima i oglašivačima, a u Gospodarskom listu surađuju najnapredniji ljudi pojedinog vremena, mnogi istaknuti znanstvenici, stručnjaci poljoprivredne proizvodnje, te mnogi drugi ugledni ljudi. Važno je napomenuti da Gospodarski list i danas kontinuitrano stvara nove vrijednosti kroz vrijedne projekte i inicijative; Gospodarski kalendar, biblioteka Obitelj i Gospodarstvo, biblioteka Hrvatsko povrće, Gospodarski oglasnik, televizijska emisija Dodir prirode, web izdanja, digitalizacija arhive 1842 – 1910 dostupne javnosti kroz projekt Hrvatska kulturna baština, izbor za najbolju poljoprivrednu ljekarnu, stručni seminar Hrvatsko povrće, stručni seminar CroVin, profilne stranice na društvenim mrežama, Društvo agrarnih novinara Hrvatske… Cilj Gospodarskog lista oduvijek je bio i ostat će prenošenje znanja, informacija i savjeta, kako bi poljoprivredna proizvodnja bila isplativa, a gospodari uspješniji.