Susjedi godinama ne održavaju svoju livadu, žive u Sloveniji, pa smo svake godine bili prisiljeni pokositi dio uz našu među kako korov ne bi prelazio na naše zemljište. Sad nam prijete tužbom, imamo li pravo čistiti susjedovo zemljište uz među?
Košenjem susjedove trave izvršili ste smetanje posjeda, nema propisa koji određuje da možete kositi susjedovu livadu, osim ako on nije s tim suglasan. Možete susjeda obavijestiti da je korov s njegove livade nanosio štetu na vašem zemljištu, te zatražiti od njega da održava među urednom. Prema propisima koji su sada na snazi komunalni redari bi trebali po prijavi nadzirati površine koje su zapuštene, te protiv vlasnika takvih površina pokrenuti adekvatan postupak (npr. opasnost od požara i sl.).

Daniela Sukalić, dipl. iur.

Prethodni članakNove isplate malim poljoprivrednicima iz Programa ruralnog razvoja
Sljedeći članakObavijest proizvođačima jabuka i mandarina – provedba delegirane Uredbe Komisije EU 2016/921
Gospodarski list
Gospodarski list je najstariji hrvatski časopis za poljoprivredu i selo koji i danas izlazi i koji je kroz tri stoljeća usmjeravao stručno, ekonomski i društveno hrvatskog seljaka i selo. Promicao je i čuvao običaje na selu i poljoprivredi i njegovao hrvatsku kulturu i jezik. List danas izlazi kao polumjesečnik na 72 stranice visoke kvalitete papira i višebojnog (kolor) tiska u formatu 210 x 275 mm. Zahvaljujući tradicionalno kvalitetnim i prije svega aktualnim i stručnim člancima, Gospodarski list stekao je vjerne, dugogodišnje pretplatnike i do danas zadržao status najpopularnijeg časopisa o poljoprivredi u Hrvatskoj. Kroz sva tri stoljeća Gospodarski list je izlazio zahvaljujući prije svega svojim vjernim pretplatnicima, poslovnim partnerima i oglašivačima, a u Gospodarskom listu surađuju najnapredniji ljudi pojedinog vremena, mnogi istaknuti znanstvenici, stručnjaci poljoprivredne proizvodnje, te mnogi drugi ugledni ljudi. Važno je napomenuti da Gospodarski list i danas kontinuitrano stvara nove vrijednosti kroz vrijedne projekte i inicijative; Gospodarski kalendar, biblioteka Obitelj i Gospodarstvo, biblioteka Hrvatsko povrće, Gospodarski oglasnik, televizijska emisija Dodir prirode, web izdanja, digitalizacija arhive 1842 – 1910 dostupne javnosti kroz projekt Hrvatska kulturna baština, izbor za najbolju poljoprivrednu ljekarnu, stručni seminar Hrvatsko povrće, stručni seminar CroVin, profilne stranice na društvenim mrežama, Društvo agrarnih novinara Hrvatske… Cilj Gospodarskog lista oduvijek je bio i ostat će prenošenje znanja, informacija i savjeta, kako bi poljoprivredna proizvodnja bila isplativa, a gospodari uspješniji.