Iznajmili smo stambeni objekt i pokrenuta je prenamjena za poslovni objekt jer želimo otvoriti trgovinu u njoj. Postupak je pokrenut krajem 8. mjeseca. Prvi je vlasnik sam to obavljao, poslije smo predali odvjetniku, ali za sada ništa. Koliko dugo može potrajati ovaj proces? Po našem znanju s papirima je sve u redu, radi se o novom objektu.
Prije svega potrebno je istaknuti kako dužina postupka ovisi i o vrsti djelatnosti koju namjeravate obavljati u predmetnom prostoru. Za neke je djelatnosti potrebna cjelokupna nova dokumentacija, od lokacijske i građevinske dozvole, novog elaborata, uporabne dozvole te zahtjeva za utvrđivanje minimalnih tehničkih uvjeta. Također, navedena prenamjena mora biti u skladu s prostornim planom za određeno područje. Navedeno se dokazuje potvrdom županijskog ureda, nadležnog za izdavanje građevinskih dozvola, kojom se potvrđuje da je temeljem prostornog plana moguće izvršiti prenamjenu stambenog objekta u poslovni. Za potpun odgovor na vaše pitanje, potrebno je znati točan položaj predmetne nekretnine te napraviti uvid u važeći GUP grada u kojem se nekretnina nalazi. Iz tog razloga, kao i iz činjenice da ne raspolažemo relevantnom dokumentacijom, nismo u mogućnosti odgovoriti na pitanje o opravdanosti dužine trajanja postupka u vašem predmetu.

N. T.

Prethodni članak395 tisuća kuna za ruralni turizam iz IPARD-a
Sljedeći članakNove isplate iz IPARD-a
Gospodarski list
Gospodarski list je najstariji hrvatski časopis za poljoprivredu i selo koji i danas izlazi i koji je kroz tri stoljeća usmjeravao stručno, ekonomski i društveno hrvatskog seljaka i selo. Promicao je i čuvao običaje na selu i poljoprivredi i njegovao hrvatsku kulturu i jezik. List danas izlazi kao polumjesečnik na 72 stranice visoke kvalitete papira i višebojnog (kolor) tiska u formatu 210 x 275 mm. Zahvaljujući tradicionalno kvalitetnim i prije svega aktualnim i stručnim člancima, Gospodarski list stekao je vjerne, dugogodišnje pretplatnike i do danas zadržao status najpopularnijeg časopisa o poljoprivredi u Hrvatskoj. Kroz sva tri stoljeća Gospodarski list je izlazio zahvaljujući prije svega svojim vjernim pretplatnicima, poslovnim partnerima i oglašivačima, a u Gospodarskom listu surađuju najnapredniji ljudi pojedinog vremena, mnogi istaknuti znanstvenici, stručnjaci poljoprivredne proizvodnje, te mnogi drugi ugledni ljudi. Važno je napomenuti da Gospodarski list i danas kontinuitrano stvara nove vrijednosti kroz vrijedne projekte i inicijative; Gospodarski kalendar, biblioteka Obitelj i Gospodarstvo, biblioteka Hrvatsko povrće, Gospodarski oglasnik, televizijska emisija Dodir prirode, web izdanja, digitalizacija arhive 1842 – 1910 dostupne javnosti kroz projekt Hrvatska kulturna baština, izbor za najbolju poljoprivrednu ljekarnu, stručni seminar Hrvatsko povrće, stručni seminar CroVin, profilne stranice na društvenim mrežama, Društvo agrarnih novinara Hrvatske… Cilj Gospodarskog lista oduvijek je bio i ostat će prenošenje znanja, informacija i savjeta, kako bi poljoprivredna proizvodnja bila isplativa, a gospodari uspješniji.