Planiram izgraditi manji objekat radi otvaranja obrta na zemljištu koje bi mi poklonila punica. Međutim, ta čestica zemlje je iz nekog razloga propuštena u ostavinskom postupku u kojem je moja punica naslijedila svu imovinu od pokojnog supruga. Napominjem da su se njena djeca dobrovoljno odrekla nasljedstva u korist majke. Ta čestica zemlje bila je u vlasništvu njenog pokojnog muža, što je vidljivo iz posjedovnog lista na njegovo ime. Koji je postupak da ta čestica zemlje bude njeno vlasništvo i u zemljišnim knjigama.
Vaša punica trebala bi pokrenuti postupak za raspodjelu predmetne čestice, koja predstavlja naknadno pronađenu imovinu. Naime, ako se nakon pravomoćnosti rješenja o nasljeđivanju pronađe imovina koja nije obuhvaćena tim rješenjem, nasljednici trebaju dati prijedlog da sud provede postupak u pogledu te imovine. Sud, odnosno bilježnik (ovisno kada je bila ranija ostavina vođena), zakazati će ročište na koje će pozvati sve nasljednike iza ostavitelja, te donijeti rješenje o nasljeđivanju te čestice. Napominjem, da se odricanje od nasljedstva ne odnosi na naknadno pronađenu imovinu, te će sva djeca vaše punice i pokojnog punca morati ponovno doći na ročište i odreći se svog dijela u korist majke. Ako to naprave, punica će postati vlasnik na temelju rješenja suda i tako se uknjižiti u zemljišnim knjigama. Vlasništvo nad nekretninom ne dokazuje se posjedovnim listom, nego zemljišno-knjižnim izvatkom, kojeg priložite odmah uz zahtjev za naknadno pronađenu imovinu.

N. T.

Prethodni članakChoco cherry bomba
Sljedeći članakBezobzirna nevjenčana supruga
Gospodarski list
Gospodarski list je najstariji hrvatski časopis za poljoprivredu i selo koji i danas izlazi i koji je kroz tri stoljeća usmjeravao stručno, ekonomski i društveno hrvatskog seljaka i selo. Promicao je i čuvao običaje na selu i poljoprivredi i njegovao hrvatsku kulturu i jezik. List danas izlazi kao polumjesečnik na 72 stranice visoke kvalitete papira i višebojnog (kolor) tiska u formatu 210 x 275 mm. Zahvaljujući tradicionalno kvalitetnim i prije svega aktualnim i stručnim člancima, Gospodarski list stekao je vjerne, dugogodišnje pretplatnike i do danas zadržao status najpopularnijeg časopisa o poljoprivredi u Hrvatskoj. Kroz sva tri stoljeća Gospodarski list je izlazio zahvaljujući prije svega svojim vjernim pretplatnicima, poslovnim partnerima i oglašivačima, a u Gospodarskom listu surađuju najnapredniji ljudi pojedinog vremena, mnogi istaknuti znanstvenici, stručnjaci poljoprivredne proizvodnje, te mnogi drugi ugledni ljudi. Važno je napomenuti da Gospodarski list i danas kontinuitrano stvara nove vrijednosti kroz vrijedne projekte i inicijative; Gospodarski kalendar, biblioteka Obitelj i Gospodarstvo, biblioteka Hrvatsko povrće, Gospodarski oglasnik, televizijska emisija Dodir prirode, web izdanja, digitalizacija arhive 1842 – 1910 dostupne javnosti kroz projekt Hrvatska kulturna baština, izbor za najbolju poljoprivrednu ljekarnu, stručni seminar Hrvatsko povrće, stručni seminar CroVin, profilne stranice na društvenim mrežama, Društvo agrarnih novinara Hrvatske… Cilj Gospodarskog lista oduvijek je bio i ostat će prenošenje znanja, informacija i savjeta, kako bi poljoprivredna proizvodnja bila isplativa, a gospodari uspješniji.