Sestra i ja smo nakon smrti roditelja naslijedili pravo korištenja groba. Problem je nastao kod plaćanja grobnog mjesta i održavanja. U Upravi groblja su rekli da ne mogu odvojiti uplatnice tako da svatko od nas plaća po 1/2, nego da se dogovorimo. Na kraju plaćam samo ja, iako je to i njena obveza. Što mogu učiniti?
Imate dvije varijante: riješiti plaćanje sa sestrom mirnim putem ili putem suda. Pokušajte se dogovoriti da npr. svatko od vas plati jednu ratu ili da vi i dalje plaćate sve, a da vam sestra vraća svoju polovicu iznosa. Ako se ne možete dogovoriti mirnim putem, možete pokrenuti parnicu radi plaćanja dužnog iznosa. Naime, ako umjesto nekog drugog ispunite njegovu novčanu obvezu, stječete pravo regresa u odnosu na dužnika. Sudskim putem možete potraživati od vaše sestre iznos kojeg ste platili umjesto nje (1/2 svake rate održavanja), kao i kamate na svaki plaćeni iznos od dana dospijeća do dana kada vam sestra plati.

N. T.

Prethodni članakPoticaji za kokoš hrvaticu
Sljedeći članakTko plaća legalizaciju?
Gospodarski list
Gospodarski list je najstariji hrvatski časopis za poljoprivredu i selo koji i danas izlazi i koji je kroz tri stoljeća usmjeravao stručno, ekonomski i društveno hrvatskog seljaka i selo. Promicao je i čuvao običaje na selu i poljoprivredi i njegovao hrvatsku kulturu i jezik. List danas izlazi kao polumjesečnik na 72 stranice visoke kvalitete papira i višebojnog (kolor) tiska u formatu 210 x 275 mm. Zahvaljujući tradicionalno kvalitetnim i prije svega aktualnim i stručnim člancima, Gospodarski list stekao je vjerne, dugogodišnje pretplatnike i do danas zadržao status najpopularnijeg časopisa o poljoprivredi u Hrvatskoj. Kroz sva tri stoljeća Gospodarski list je izlazio zahvaljujući prije svega svojim vjernim pretplatnicima, poslovnim partnerima i oglašivačima, a u Gospodarskom listu surađuju najnapredniji ljudi pojedinog vremena, mnogi istaknuti znanstvenici, stručnjaci poljoprivredne proizvodnje, te mnogi drugi ugledni ljudi. Važno je napomenuti da Gospodarski list i danas kontinuitrano stvara nove vrijednosti kroz vrijedne projekte i inicijative; Gospodarski kalendar, biblioteka Obitelj i Gospodarstvo, biblioteka Hrvatsko povrće, Gospodarski oglasnik, televizijska emisija Dodir prirode, web izdanja, digitalizacija arhive 1842 – 1910 dostupne javnosti kroz projekt Hrvatska kulturna baština, izbor za najbolju poljoprivrednu ljekarnu, stručni seminar Hrvatsko povrće, stručni seminar CroVin, profilne stranice na društvenim mrežama, Društvo agrarnih novinara Hrvatske… Cilj Gospodarskog lista oduvijek je bio i ostat će prenošenje znanja, informacija i savjeta, kako bi poljoprivredna proizvodnja bila isplativa, a gospodari uspješniji.