Međa je uređena sudskim putem, sada susjed na udaljenosti od jednog metra od te međe sadi čemprese. Što s ostalim drvećem koje je posađeno uz među (jabuke, breskve) koje ugrožava moj posjed?
Susjed može saditi čemprese na udaljenosti od jednog metra od međe, a ako će tijekom narednih godina čempresi toliko narasti da bi korijenje ugrožavalo nasade na vašoj nekretnini, ogradu, kuću i sl. možete iz svoje nekretnine istrgnuti žile i korijenje tih čempresa. Grane susjedovog drveća koji se nalaze u zračnom prostoru iznad vaše nekretnine imate pravo odsjeći i zadržati za sebe. Za štetu koju na vašoj nekretnini prouzroče žile, korijenje ili grane susjedovog drveća, možete od susjeda tražiti naknadu štete. Svi susjedi, pa tako i vi, trebaju paziti da grane i korijenje njihovog drveća ne nanosi štetu ostalim nekretninama.

Daniela SUKALIĆ, dipl. iur.

Prethodni članak17,2 milijuna kuna iz IPARD-a za ulaganja u poljoprivredna gospodarstva
Sljedeći članakPreoblikovanje zemljišnih knjiga i odvojenje
Gospodarski list
Gospodarski list je najstariji hrvatski časopis za poljoprivredu i selo koji i danas izlazi i koji je kroz tri stoljeća usmjeravao stručno, ekonomski i društveno hrvatskog seljaka i selo. Promicao je i čuvao običaje na selu i poljoprivredi i njegovao hrvatsku kulturu i jezik. List danas izlazi kao polumjesečnik na 72 stranice visoke kvalitete papira i višebojnog (kolor) tiska u formatu 210 x 275 mm. Zahvaljujući tradicionalno kvalitetnim i prije svega aktualnim i stručnim člancima, Gospodarski list stekao je vjerne, dugogodišnje pretplatnike i do danas zadržao status najpopularnijeg časopisa o poljoprivredi u Hrvatskoj. Kroz sva tri stoljeća Gospodarski list je izlazio zahvaljujući prije svega svojim vjernim pretplatnicima, poslovnim partnerima i oglašivačima, a u Gospodarskom listu surađuju najnapredniji ljudi pojedinog vremena, mnogi istaknuti znanstvenici, stručnjaci poljoprivredne proizvodnje, te mnogi drugi ugledni ljudi. Važno je napomenuti da Gospodarski list i danas kontinuitrano stvara nove vrijednosti kroz vrijedne projekte i inicijative; Gospodarski kalendar, biblioteka Obitelj i Gospodarstvo, biblioteka Hrvatsko povrće, Gospodarski oglasnik, televizijska emisija Dodir prirode, web izdanja, digitalizacija arhive 1842 – 1910 dostupne javnosti kroz projekt Hrvatska kulturna baština, izbor za najbolju poljoprivrednu ljekarnu, stručni seminar Hrvatsko povrće, stručni seminar CroVin, profilne stranice na društvenim mrežama, Društvo agrarnih novinara Hrvatske… Cilj Gospodarskog lista oduvijek je bio i ostat će prenošenje znanja, informacija i savjeta, kako bi poljoprivredna proizvodnja bila isplativa, a gospodari uspješniji.