Pregovaram o kupovini stana i zanima me što učiniti, ako je u vlasničkom listu navedena manja kvadratura stana od one stvarne. Može li prodavač zatražiti promjenu “papira” i gdje ih uskladiti?
nesamostalno, osobno po uputama i pod nadzorom poslodavca, u njegovo ime i za njegov račun stavljajući mu na raspolaganje u određenom radnom vremenu svoju radnu snagu, a poslodavac mu je za obavljeni rad dužan isplaćivati plaću uz uručenje obračuna iste. Kod ugovora o djelu radi se o ugovoru građanskog, obveznog prava, temeljem kojeg izvođač radi za naručitelja samostalno i neovisno o naručitelju djela, radi za svoj račun i na svoj rizik, radi u korisnom radnom vremenu, pri čemu može raditi osobno ili može posao povjeriti i trećoj osobi jer odgovara za djelo i dužan ga je napraviti po pravilima vještine zanata, te odgovara za mane svog djela po načelima građanskog prava, a za djelo prima ugovorenu naknadu. Kad radnik obavlja poslove koji s obzirom na narav i vrstu rada ima obilježje Usklađivanje “papira” Pregovaram o kupovini stana i zanima me što učiniti, ako je u vlasničkom listu navedena manja kvadratura stana od one stvarne. Može li prodavač zatražiti promjenu “papira” i gdje ih uskladiti? ODGOVOR Prije svega, potrebno je provjeriti na temelju čega je upisana upravo ta kvadratura stana. Moguće je da je u toj dokumentaciji (etažni elaborat npr.) upisana pravilna površina, a da je omaškom u zemljišnoj knjizi upisana kriva površina, u kojem slučaju treba tražiti ispravak pogrešnog upisa. U slučaju da se površina mijenjala, potrebno je izraditi novi elaborat koji moraju potpisati svi ostali suvlasnici, jer se promjenom površine jednog stana, mijenja i površina ostalih stanova te zajedničkih prostorija u zgradi. Za izradu takvog elaborata potrebno se obratiti ovlaštenom geodetu. Također, moguće je da je površina nekretnine povećana radovima na stanu, npr. zatvaranjem balkona, pri čemu je potrebno paziti da su svi radovi izvedeni u skladu s važećim propisima, te da postoji valjana dozvola za takve radove. Osoba koja je upisana kao vlasnik predmetne nekretnine ovlaštena je pokrenuti postupak za izmjenu njene površine. O konkretnim okolnostima ovisi kako će teći taj postupak i da li je takvu izmjenu moguće provesti kroz zemljišne knjige.

M. K.

Prethodni članakNewsletter 1/2017
Sljedeći članakZa sufinanciranje premija osiguranja usjeva, životinja i biljaka dostupno 400 milijuna kuna – rok za zahtjeve 31. siječnja
Gospodarski list
Gospodarski list je najstariji hrvatski časopis za poljoprivredu i selo koji i danas izlazi i koji je kroz tri stoljeća usmjeravao stručno, ekonomski i društveno hrvatskog seljaka i selo. Promicao je i čuvao običaje na selu i poljoprivredi i njegovao hrvatsku kulturu i jezik. List danas izlazi kao polumjesečnik na 72 stranice visoke kvalitete papira i višebojnog (kolor) tiska u formatu 210 x 275 mm. Zahvaljujući tradicionalno kvalitetnim i prije svega aktualnim i stručnim člancima, Gospodarski list stekao je vjerne, dugogodišnje pretplatnike i do danas zadržao status najpopularnijeg časopisa o poljoprivredi u Hrvatskoj. Kroz sva tri stoljeća Gospodarski list je izlazio zahvaljujući prije svega svojim vjernim pretplatnicima, poslovnim partnerima i oglašivačima, a u Gospodarskom listu surađuju najnapredniji ljudi pojedinog vremena, mnogi istaknuti znanstvenici, stručnjaci poljoprivredne proizvodnje, te mnogi drugi ugledni ljudi. Važno je napomenuti da Gospodarski list i danas kontinuitrano stvara nove vrijednosti kroz vrijedne projekte i inicijative; Gospodarski kalendar, biblioteka Obitelj i Gospodarstvo, biblioteka Hrvatsko povrće, Gospodarski oglasnik, televizijska emisija Dodir prirode, web izdanja, digitalizacija arhive 1842 – 1910 dostupne javnosti kroz projekt Hrvatska kulturna baština, izbor za najbolju poljoprivrednu ljekarnu, stručni seminar Hrvatsko povrće, stručni seminar CroVin, profilne stranice na društvenim mrežama, Društvo agrarnih novinara Hrvatske… Cilj Gospodarskog lista oduvijek je bio i ostat će prenošenje znanja, informacija i savjeta, kako bi poljoprivredna proizvodnja bila isplativa, a gospodari uspješniji.