Prije nekoliko mjeseci majka mi je darovala svoju polovicu nekretnina, tu je polovicu naslijedila od mog pokojnog oca. Nakon očeve smrti moja braća su namirena i svatko je dobio ono što je tražio, to je navedeno u sudu. Ugovor o darovanju nekretnina sam proveo u zemljišnim knjigama pa sam sada ja vlasnik tih nekretnina. Zanima me da li poslije majčine smrti moja braća imaju pravo tražiti nužni dio tih nekretnina?
Nekretnine koje vam je majka darovala i koje ste prenijeli na svoje ime u zemljišnim knjigama ne mogu biti predmet nasljeđivanja u ostavinskom postupku, pa braća ne mogu tražiti nužni dio tih nekretnina. Mogu tražiti nužni dio ostale imovine koja će biti predmet ostavinskog postupka.

Daniela SUKALIĆ, dipl. iur.

Prethodni članakPoziv na predavanja na temu ekološke zaštite lijeske i oraha
Sljedeći članakPlaćanje slivnih voda i komunalija
Gospodarski list
Gospodarski list je najstariji hrvatski časopis za poljoprivredu i selo koji i danas izlazi i koji je kroz tri stoljeća usmjeravao stručno, ekonomski i društveno hrvatskog seljaka i selo. Promicao je i čuvao običaje na selu i poljoprivredi i njegovao hrvatsku kulturu i jezik. List danas izlazi kao polumjesečnik na 72 stranice visoke kvalitete papira i višebojnog (kolor) tiska u formatu 210 x 275 mm. Zahvaljujući tradicionalno kvalitetnim i prije svega aktualnim i stručnim člancima, Gospodarski list stekao je vjerne, dugogodišnje pretplatnike i do danas zadržao status najpopularnijeg časopisa o poljoprivredi u Hrvatskoj. Kroz sva tri stoljeća Gospodarski list je izlazio zahvaljujući prije svega svojim vjernim pretplatnicima, poslovnim partnerima i oglašivačima, a u Gospodarskom listu surađuju najnapredniji ljudi pojedinog vremena, mnogi istaknuti znanstvenici, stručnjaci poljoprivredne proizvodnje, te mnogi drugi ugledni ljudi. Važno je napomenuti da Gospodarski list i danas kontinuitrano stvara nove vrijednosti kroz vrijedne projekte i inicijative; Gospodarski kalendar, biblioteka Obitelj i Gospodarstvo, biblioteka Hrvatsko povrće, Gospodarski oglasnik, televizijska emisija Dodir prirode, web izdanja, digitalizacija arhive 1842 – 1910 dostupne javnosti kroz projekt Hrvatska kulturna baština, izbor za najbolju poljoprivrednu ljekarnu, stručni seminar Hrvatsko povrće, stručni seminar CroVin, profilne stranice na društvenim mrežama, Društvo agrarnih novinara Hrvatske… Cilj Gospodarskog lista oduvijek je bio i ostat će prenošenje znanja, informacija i savjeta, kako bi poljoprivredna proizvodnja bila isplativa, a gospodari uspješniji.