Imam dva sina koji žive svaki u svom stanu. Stariji sin ima jednog sina, a mlađi sin nema djece i živi s nevjenčanom suprugom. Mlađem sinu želim darovati dio svoje imovine. Ako nadživim tog sina, tko će naslijediti imovinu koju sam mu darovao?
Nakon što sinu darujete imovinu on s tom imovinom može slobodno raspolagati, što znači da je može prodati, darovati i sl. Otuđi li sin imovinu ona neće biti predmet nasljeđivanja u času sinove smrti. Ako imovina koju ste darovali sinu u času njegove smrti bude još uvijek vlasništvo sina, te ako sin ne sastavi oporuku kojom bi označio nasljednike, nasljednici ćete biti njegova supruga (s kojom je u braku ili izvanbračnoj zajednici) i vi kao otac na jednake dijelove. Ako vi umrete prije sina, imovinu će u cijelosti naslijedit supruga.

D. S., dipl. iur.

Prethodni članakKoliko je veća prednost tretiranog sjemena od netretiranog?
Sljedeći članakLovačko društvo i odšteta
Gospodarski list
Gospodarski list je najstariji hrvatski časopis za poljoprivredu i selo koji i danas izlazi i koji je kroz tri stoljeća usmjeravao stručno, ekonomski i društveno hrvatskog seljaka i selo. Promicao je i čuvao običaje na selu i poljoprivredi i njegovao hrvatsku kulturu i jezik. List danas izlazi kao polumjesečnik na 72 stranice visoke kvalitete papira i višebojnog (kolor) tiska u formatu 210 x 275 mm. Zahvaljujući tradicionalno kvalitetnim i prije svega aktualnim i stručnim člancima, Gospodarski list stekao je vjerne, dugogodišnje pretplatnike i do danas zadržao status najpopularnijeg časopisa o poljoprivredi u Hrvatskoj. Kroz sva tri stoljeća Gospodarski list je izlazio zahvaljujući prije svega svojim vjernim pretplatnicima, poslovnim partnerima i oglašivačima, a u Gospodarskom listu surađuju najnapredniji ljudi pojedinog vremena, mnogi istaknuti znanstvenici, stručnjaci poljoprivredne proizvodnje, te mnogi drugi ugledni ljudi. Važno je napomenuti da Gospodarski list i danas kontinuitrano stvara nove vrijednosti kroz vrijedne projekte i inicijative; Gospodarski kalendar, biblioteka Obitelj i Gospodarstvo, biblioteka Hrvatsko povrće, Gospodarski oglasnik, televizijska emisija Dodir prirode, web izdanja, digitalizacija arhive 1842 – 1910 dostupne javnosti kroz projekt Hrvatska kulturna baština, izbor za najbolju poljoprivrednu ljekarnu, stručni seminar Hrvatsko povrće, stručni seminar CroVin, profilne stranice na društvenim mrežama, Društvo agrarnih novinara Hrvatske… Cilj Gospodarskog lista oduvijek je bio i ostat će prenošenje znanja, informacija i savjeta, kako bi poljoprivredna proizvodnja bila isplativa, a gospodari uspješniji.