Od 2002. godine imam grobno mjesto, a 1999. g. platila sam ga 1000 DEM, a do 2006. uplatila 4100 kn za navedeno mjesto. Jaskanska groblja traže od 2006. do sada razliku od oko 2500 kn. Što će biti ako ne platim zaostale rate i što ja mogu napraviti?
Naplata navedene vrste komunalne naknade propisana je Odlukom o upravljanju grobljima grada Jastrebarskog (Službeni vjesnik Grada Jastrebarskog br. 9/14.) i Odlukom o visini godišnje grobne naknade. Ukoliko niste u mogućnosti navedeni iznos platiti jednokratno, predlažemo da se pismenim putem obratite Upravi društva groblja Jastrebarsko radi omogućavanja plaćanja navedenog duga na rate, a što ujedno predstavlja novu uslugu kojom je omogućeno plaćanje kreditnim karticama od 2 do maksimalno 6 rata. Također sugeriramo da pogledate i Odluku o komunalnom redu (Službeni vjesnik Grada Jastrebarskog br. 6/10.), kako biste utvrdili da li u njemu postoji odredba glede obveze plaćanja godišnje grobne naknade, te na koji se način ista provodi. Međutim, ukoliko niste u mogućnosti platiti navedeni iznos, predlažemo da zatražite otpis navedenog duga od 2.500,00 kuna zbog zastare, time da je potrebno da se pozovete na odgovarajuće odredbe Zakona o obveznim odnosima (NN 35/05.), ali pri tome pazite da se ne biste doveli u situaciju da zbog neplaćanja izgubite vlastito grobno mjesto.

Alan VAJDA, mag.iur.

Prethodni članakDo 13. rujna traju prijave za Vinsku kraljicu Zagrebačke županije za 2018.
Sljedeći članakPotpisani ugovori za vodoopskrbu vrijedni 164 milijuna kuna
Gospodarski list
Gospodarski list je najstariji hrvatski časopis za poljoprivredu i selo koji i danas izlazi i koji je kroz tri stoljeća usmjeravao stručno, ekonomski i društveno hrvatskog seljaka i selo. Promicao je i čuvao običaje na selu i poljoprivredi i njegovao hrvatsku kulturu i jezik. List danas izlazi kao polumjesečnik na 72 stranice visoke kvalitete papira i višebojnog (kolor) tiska u formatu 210 x 275 mm. Zahvaljujući tradicionalno kvalitetnim i prije svega aktualnim i stručnim člancima, Gospodarski list stekao je vjerne, dugogodišnje pretplatnike i do danas zadržao status najpopularnijeg časopisa o poljoprivredi u Hrvatskoj. Kroz sva tri stoljeća Gospodarski list je izlazio zahvaljujući prije svega svojim vjernim pretplatnicima, poslovnim partnerima i oglašivačima, a u Gospodarskom listu surađuju najnapredniji ljudi pojedinog vremena, mnogi istaknuti znanstvenici, stručnjaci poljoprivredne proizvodnje, te mnogi drugi ugledni ljudi. Važno je napomenuti da Gospodarski list i danas kontinuitrano stvara nove vrijednosti kroz vrijedne projekte i inicijative; Gospodarski kalendar, biblioteka Obitelj i Gospodarstvo, biblioteka Hrvatsko povrće, Gospodarski oglasnik, televizijska emisija Dodir prirode, web izdanja, digitalizacija arhive 1842 – 1910 dostupne javnosti kroz projekt Hrvatska kulturna baština, izbor za najbolju poljoprivrednu ljekarnu, stručni seminar Hrvatsko povrće, stručni seminar CroVin, profilne stranice na društvenim mrežama, Društvo agrarnih novinara Hrvatske… Cilj Gospodarskog lista oduvijek je bio i ostat će prenošenje znanja, informacija i savjeta, kako bi poljoprivredna proizvodnja bila isplativa, a gospodari uspješniji.