Radim u državnoj tvrtki već 5 godina. Čekao sam otprilike 2.5 godine da potpišem ugovor na neodređeno. Do tog vremena obavljao sam jednostavnije poslove i imao početni broj bodova 500. Svi moji kolege imali su 560 bodova i obavljali su složenije poslove. Mislio sam da ću i ja kad potpišem ugovor na neodređeno i počnem obavljati složenije poslove dobiti isti broj bodova, kao kolege. Međutim, kada sam potpisao ugovor na neodređeno sve što sam dobio bilo je to da mi se povećao opseg poslova, a bodovi su ostali isti. Na moj upit voditeljima što je s mojim bodovima samo bi se smijali i govorili su mi da se strpim, te da tko me tjerao da potpišem ugovor na kojem je pisalo da ću i ubuduće imati iste bodove (500). Napokon, nedavno smo imali sistematizaciju u našoj firmi i napokon sam dobio zaslužene bodove. Imam li osnove za tužbu jer sam ravnopravno radio s ostalim kolegama iako sam imao niže bodove od njih?
Kao prvo trebali biste pregledati sve interne akte poslodavca koji reguliraju uvjete zasnivanja radnog odnosa, te rasporeda na određeno radno mjesto poput kolektivnog ugovora i pravilnika o radu. Također, pretpostavljam ako to nije riješeno Pravilnikom o radu, da imate dodatno i neki drugi podzakonski propis koji regulira na koji način se i pod kojim uvjetima nekome dodjeljuje određeni broj bodova za rad na određenom radnom mjestu, te usporedite uvjete iz stare sistematizacije u odnosu na novu sistematizaciju, u dijelu koji se odnosi na dodjelu navedenih bodova kod rasporeda na radno mjesto pojedinog djelatnika. Međutim, imajući u vidu situaciju koju ste naveli, imali ste u jednom vašem razdoblju znatno manji broj bodova nego što su navodno imali vaše kolege, pa vas upućujemo da prikupite svu dokumentaciju kojom navedeno možete dokazati, tj. vaš ugovor o radu, te ugovor o radu vaših kolega što može biti značajan dokaz, ako se odlučite navedeno utužiti sudskim putem. Ujedno vas upućujem na zastarne rokove propisane Zakonom o radu, odnosno da su isti po starom Zakonu o radu bili 3 godine, a po novom zakonu iznose 5 godina, uz napomenu da je za vas mjerodavno vrijeme kada ste potpisali sporni ugovor o radu s navedenih 500 bodova. I na kraju, sugeriram da se glede eventualnog podizanja tužbe s regresnim zahtjevom prema poslodavcu kako zbog isplate razlike plaće na koju ste imali pravo, tako i zbog naknade štete, jer vas je nejednako tretirao u odnosu na ostale zaposlenike koji su obavljali iste poslove i radne zadatke, zatražite stručnu i konkretnu pomoć odvjetnika.

Alan VAJDA, mag.iur.

Prethodni članakKakva je procedura u Hrvatskoj oko nabave i uzgoja sjemena maka?
Sljedeći članakDa li je cider voćno vino?
Gospodarski list
Gospodarski list je najstariji hrvatski časopis za poljoprivredu i selo koji i danas izlazi i koji je kroz tri stoljeća usmjeravao stručno, ekonomski i društveno hrvatskog seljaka i selo. Promicao je i čuvao običaje na selu i poljoprivredi i njegovao hrvatsku kulturu i jezik. List danas izlazi kao polumjesečnik na 72 stranice visoke kvalitete papira i višebojnog (kolor) tiska u formatu 210 x 275 mm. Zahvaljujući tradicionalno kvalitetnim i prije svega aktualnim i stručnim člancima, Gospodarski list stekao je vjerne, dugogodišnje pretplatnike i do danas zadržao status najpopularnijeg časopisa o poljoprivredi u Hrvatskoj. Kroz sva tri stoljeća Gospodarski list je izlazio zahvaljujući prije svega svojim vjernim pretplatnicima, poslovnim partnerima i oglašivačima, a u Gospodarskom listu surađuju najnapredniji ljudi pojedinog vremena, mnogi istaknuti znanstvenici, stručnjaci poljoprivredne proizvodnje, te mnogi drugi ugledni ljudi. Važno je napomenuti da Gospodarski list i danas kontinuitrano stvara nove vrijednosti kroz vrijedne projekte i inicijative; Gospodarski kalendar, biblioteka Obitelj i Gospodarstvo, biblioteka Hrvatsko povrće, Gospodarski oglasnik, televizijska emisija Dodir prirode, web izdanja, digitalizacija arhive 1842 – 1910 dostupne javnosti kroz projekt Hrvatska kulturna baština, izbor za najbolju poljoprivrednu ljekarnu, stručni seminar Hrvatsko povrće, stručni seminar CroVin, profilne stranice na društvenim mrežama, Društvo agrarnih novinara Hrvatske… Cilj Gospodarskog lista oduvijek je bio i ostat će prenošenje znanja, informacija i savjeta, kako bi poljoprivredna proizvodnja bila isplativa, a gospodari uspješniji.