Prepisao sam zemlju na obitelj, koja kaže da će prodati svu zemlju poslije moje smrti. Mogu li to ikako sprječiti, tj. da ih obvežem da to ne čine?
Bitno je kakvim ste pravnim poslom imovinu “prepisali” na obitelj. Ako ste nekretnine darovali članovima obitelji, oni su sada vlasnici nekretnina i mogu s njima raspolagati kako žele, pa ih tako mogu i prodati. Ako ste imovinu darovali, ta imovina neće ući u ostavinski postupak. Mogli ste također sklopiti Ugovor o doživotnom uzdržavanju ili Ugovor o dosmrtnom uzdržavanju. Svaki ovaj pravni posao izaziva različite pravne posljedice, prava i obveze kod ugovornih strana. Imovinu koju niste «prepisali» na obitelj možete rasporediti oporukom. Oporučitelj može opteretiti nekom dužnosti (npr. da se imovina ne prodaje) osobu kojoj ostavlja neku korist od imovine, može odrediti uvjete pod kojima ostavlja imovinu ili rokove. Ako osoba opterećena nalogom ne ispuni nalog gubi ono što joj je namijenjeno.

D.S., dipl.iur.

Prethodni članakSutra na snagu stupa Zakon o zabrani nepoštenim trgovačkim praksama u lancu opskrbe hranom
Sljedeći članakInovativni stroj za izradu peleta
Gospodarski list
Gospodarski list je najstariji hrvatski časopis za poljoprivredu i selo koji i danas izlazi i koji je kroz tri stoljeća usmjeravao stručno, ekonomski i društveno hrvatskog seljaka i selo. Promicao je i čuvao običaje na selu i poljoprivredi i njegovao hrvatsku kulturu i jezik. List danas izlazi kao polumjesečnik na 72 stranice visoke kvalitete papira i višebojnog (kolor) tiska u formatu 210 x 275 mm. Zahvaljujući tradicionalno kvalitetnim i prije svega aktualnim i stručnim člancima, Gospodarski list stekao je vjerne, dugogodišnje pretplatnike i do danas zadržao status najpopularnijeg časopisa o poljoprivredi u Hrvatskoj. Kroz sva tri stoljeća Gospodarski list je izlazio zahvaljujući prije svega svojim vjernim pretplatnicima, poslovnim partnerima i oglašivačima, a u Gospodarskom listu surađuju najnapredniji ljudi pojedinog vremena, mnogi istaknuti znanstvenici, stručnjaci poljoprivredne proizvodnje, te mnogi drugi ugledni ljudi. Važno je napomenuti da Gospodarski list i danas kontinuitrano stvara nove vrijednosti kroz vrijedne projekte i inicijative; Gospodarski kalendar, biblioteka Obitelj i Gospodarstvo, biblioteka Hrvatsko povrće, Gospodarski oglasnik, televizijska emisija Dodir prirode, web izdanja, digitalizacija arhive 1842 – 1910 dostupne javnosti kroz projekt Hrvatska kulturna baština, izbor za najbolju poljoprivrednu ljekarnu, stručni seminar Hrvatsko povrće, stručni seminar CroVin, profilne stranice na društvenim mrežama, Društvo agrarnih novinara Hrvatske… Cilj Gospodarskog lista oduvijek je bio i ostat će prenošenje znanja, informacija i savjeta, kako bi poljoprivredna proizvodnja bila isplativa, a gospodari uspješniji.