Htio bih osigurati mladima da u mojoj tvrtki obavljaju stručnu praksu, ali dobivam oprečne informacije kako ih osigurati. Na koji se način provodi zakonska obveza osiguranja učenika i studenata za vrijeme praktične nastave, stručne prakse i stručnih putovanja?
Sukladno članku 16. stavku 1. Zakona o obveznom zdravstvenom osiguranju (NN 80/13) propisana je obveza zdravstvenog osiguranja za slučaj ozljede na radu i profesionalne bolesti učenika i studenata na redovitom školovanju prema propisima o redovitom školovanju u Republici Hrvatskoj za vrijeme praktične nastave, stručne prakse, stručnih putovanja, odnosno za vrijeme rada putem posrednika pri zapošljavanju učenika i studenata. Člankom 163. točkom 1. Zakona o doprinosima (NN 152/08, 94/09, 18/11, 22/12, 144/12) propisano je da je u navedenom slučaju obveznik doprinosa i obveznik plaćanja doprinosa Republika Hrvatska putem ministarstva mjerodavnog za obrazovanje, a obveznik obračunavanja je škola koja učenike upućuje na praktičnu nastavu ili stručnu praksu, odnosno stručno putovanje. Upravo zbog činjenice da u konkretnom slučaju obveznik plaćanja doprinosa i obveznik obračunavanja doprinosa nije ista pravna osoba, u praksi je nastala dvojba oko načina popunjavanja tiskanice T-5, koju škola, kod prijave učenika na praksu, dostavlja Hrvatskom zavodu za zdravstveno osiguranje. Sukladno uputama HZZO-a, prilikom prijave učenika i studenata na redovitom školovanju na obvezno zdravstveno osiguranje za slučaj ozljede na radu i profesionalne bolesti pri obavljanju praktične nastave, stručne prakse i stručnih putovanja, škola ili visokoškolska ustanova odnosno druga ustanova obvezna je u roku od 8 dana od dana upućivanja osigurane osobe – učenika odnosno studenta podnijeti Prijavu na obvezno zdravstveno osiguranje za slučaj ozljede na radu, odnosno profesionalne bolesti (tiskanicu T-5) nadležnom Područnom uredu HZZO-a (prema mjestu prebivališta, odnosno boravišta osigurane osobe). Tiskanica T-5 ispunjava se na način da se u rubrici pod rednim brojem 1. Podaci o obvezniku uplate posebnog doprinosa – Naziv obveznika uplate unesu podaci Ministarstva znanosti, obrazovanja i športa, Donje Svetice 38, Zagreb i OIB Ministarstva koji glasi: 49508397045, a u rubrici pod rednim brojem 2. – Podaci o osiguranoj osobi – Oznaka osnove osiguranja (sivo polje) stavi broj 328. U rubrikama koje se odnose na datum početka, tj. prestanka osiguranja potrebno je navesti dan početka, odnosno prestanka praktične nastave ili stručne prakse. Tiskanica T-5 podnosi se u tri primjerka, a na osnovu nje ostvaruje se pravo iz obveznog zdravstvenog osiguranja za slučaj ozljede na radu odnosno profesionalne bolesti.

Alan VAJDA, mag. iur.

Prethodni članakGdje nabaviti sjeme mace?
Sljedeći članakMreže i potpora za uzgoj krastavaca i tikvica
Gospodarski list
Gospodarski list je najstariji hrvatski časopis za poljoprivredu i selo koji i danas izlazi i koji je kroz tri stoljeća usmjeravao stručno, ekonomski i društveno hrvatskog seljaka i selo. Promicao je i čuvao običaje na selu i poljoprivredi i njegovao hrvatsku kulturu i jezik. List danas izlazi kao polumjesečnik na 72 stranice visoke kvalitete papira i višebojnog (kolor) tiska u formatu 210 x 275 mm. Zahvaljujući tradicionalno kvalitetnim i prije svega aktualnim i stručnim člancima, Gospodarski list stekao je vjerne, dugogodišnje pretplatnike i do danas zadržao status najpopularnijeg časopisa o poljoprivredi u Hrvatskoj. Kroz sva tri stoljeća Gospodarski list je izlazio zahvaljujući prije svega svojim vjernim pretplatnicima, poslovnim partnerima i oglašivačima, a u Gospodarskom listu surađuju najnapredniji ljudi pojedinog vremena, mnogi istaknuti znanstvenici, stručnjaci poljoprivredne proizvodnje, te mnogi drugi ugledni ljudi. Važno je napomenuti da Gospodarski list i danas kontinuitrano stvara nove vrijednosti kroz vrijedne projekte i inicijative; Gospodarski kalendar, biblioteka Obitelj i Gospodarstvo, biblioteka Hrvatsko povrće, Gospodarski oglasnik, televizijska emisija Dodir prirode, web izdanja, digitalizacija arhive 1842 – 1910 dostupne javnosti kroz projekt Hrvatska kulturna baština, izbor za najbolju poljoprivrednu ljekarnu, stručni seminar Hrvatsko povrće, stručni seminar CroVin, profilne stranice na društvenim mrežama, Društvo agrarnih novinara Hrvatske… Cilj Gospodarskog lista oduvijek je bio i ostat će prenošenje znanja, informacija i savjeta, kako bi poljoprivredna proizvodnja bila isplativa, a gospodari uspješniji.