Može li suprug biti član OPG-a čiji sam nositelj, a da pritom nema obvezu plaćanja doprinosa, s obzirom da je podnio predzahtjev za ostvarivanje prava na mirovinu, a 14.08.2018.g. će imati 60 godina?
S obzirom da je u Narodnim novinama broj 29/18 od 28. ožujka 2018. godine objavljen Zakon o obiteljskom poljoprivrednom gospodarstvu koji se primjenjuje počevši od 5. travnja 2018. godine, te uzimajući u obzir činjenicu da niste naveli po kojoj će osnovi vaš suprug ostvariti pravo na mirovinu (npr. po osnovi radnog odnosa, vlasništva OPG-a i slično) upućujemo vas na odredbu članka 25. navedenog Zakona koji regulira uvjete za pomoć članova kućanstva i članova obitelji u radu na OPGu. Navedenom zakonskom odredbom propisano je da nositelju OPG-a u obavljanju svih poslova gospodarske djelatnosti poljoprivrede, pomoćnih i dopunskih djelatnosti OPG-a mogu pomagati članovi obiteljskog kućanstva, bez obveze zasnivanja radnog odnosa, a što bi značilo da vaš suprug ako je član Vašeg OPG-a može pomagati vama kao nositelju OPG-a bez obveze plaćanja obveznih doprinosa za mirovinsko osiguranje, zdravstveno osiguranje, te za ozljedu na radu. Upućujem i na odredbu članka 28. navedenog Zakona koja propisuje da član OPG-a može biti punoljetna i poslovno sposobna osoba koja je član obiteljskog kućanstva i/ili član obitelji, s time da može biti član samo jednog OPG-a, a u svojstvu člana OPG-a dobrovoljno se upisuje u Upisnik OPG-ova. Međutim, onaj član OPG-a kad prestane biti član obiteljskog kućanstva i/ili član obitelji može ostati upisan u Upisnik OPG-ova ako nastavlja rad na OPG-u. Iznimno od navedenog, onaj član obiteljskog kućanstva koji je korisnik mirovine ili redoviti učenik ili student ili je obvezno osiguran po drugoj osnovi obvezno se upisuje u Upisnik OPG-ova samo ako se upisuje kao nositelj dopunske djelatnosti na OPG-u. Na kraju napominjem da se o svakoj promjeni broja članova OPG-a upisanih u Upisnik OPG-ova podnosi u roku od 15 dana od nastanka promjene na propisanom obrascu zahtjev za upis promjene Agenciji za plaćanja u poljoprivredi i ruralnom razvoju.

Alan VAJDA, mag. iur.

Prethodni članakParty kocke
Sljedeći članak5. Farm show Osijek
Gospodarski list
Gospodarski list je najstariji hrvatski časopis za poljoprivredu i selo koji i danas izlazi i koji je kroz tri stoljeća usmjeravao stručno, ekonomski i društveno hrvatskog seljaka i selo. Promicao je i čuvao običaje na selu i poljoprivredi i njegovao hrvatsku kulturu i jezik. List danas izlazi kao polumjesečnik na 72 stranice visoke kvalitete papira i višebojnog (kolor) tiska u formatu 210 x 275 mm. Zahvaljujući tradicionalno kvalitetnim i prije svega aktualnim i stručnim člancima, Gospodarski list stekao je vjerne, dugogodišnje pretplatnike i do danas zadržao status najpopularnijeg časopisa o poljoprivredi u Hrvatskoj. Kroz sva tri stoljeća Gospodarski list je izlazio zahvaljujući prije svega svojim vjernim pretplatnicima, poslovnim partnerima i oglašivačima, a u Gospodarskom listu surađuju najnapredniji ljudi pojedinog vremena, mnogi istaknuti znanstvenici, stručnjaci poljoprivredne proizvodnje, te mnogi drugi ugledni ljudi. Važno je napomenuti da Gospodarski list i danas kontinuitrano stvara nove vrijednosti kroz vrijedne projekte i inicijative; Gospodarski kalendar, biblioteka Obitelj i Gospodarstvo, biblioteka Hrvatsko povrće, Gospodarski oglasnik, televizijska emisija Dodir prirode, web izdanja, digitalizacija arhive 1842 – 1910 dostupne javnosti kroz projekt Hrvatska kulturna baština, izbor za najbolju poljoprivrednu ljekarnu, stručni seminar Hrvatsko povrće, stručni seminar CroVin, profilne stranice na društvenim mrežama, Društvo agrarnih novinara Hrvatske… Cilj Gospodarskog lista oduvijek je bio i ostat će prenošenje znanja, informacija i savjeta, kako bi poljoprivredna proizvodnja bila isplativa, a gospodari uspješniji.