Naslijedio sam grobnicu na Miroševcu i htio bih je prodati, međutim uprava groblja mi to ne dozvoljava zato što nisam u rodu s pokojnicima.
S obzirom da je vlasnik zemljišta na kojem se grobno mjesto ili grobnica nalazi Grad Zagreb, fizičke i pravne osobe mogu samo biti korisnici grobnih mjesta i grobnica, te vlasnici nadgrobnog uređaja (spomenik, pokrovna ploča itd). Imajući u vidu činjenicu da ste naslijedili grobnicu na groblju Miroševec, te nadam se postali korisnik iste, za što se nadam da posjedujete odgovarajuću dokumentaciju, imate pravo kao korisnik grobnicu ustupiti, odnosno prodati nadgrobni uređaj, kao i dati pravo ukopa trećoj osobi. Što se tiče načina provedbe ustupanja navedene grobnice, pravo korištenja iste ustupa se sklapanjem ugovora o ustupanju prava korištenja sukladno odredbama Zakona o obveznim odnosima, Zakona o grobljima i Odluci o grobljima. Naime, pravo korištenja grobnog mjesta može steći osoba koja nema pravo korištenja grobnog mjesta i svoje pravo korištenja nije ranije ugovorom ustupila trećoj osobi na grobljima na području Grada Zagreba. Također vas ovim putem upućujem da se u slučaju bilo kakvih nejasnoća obratite Zagrebačkom Holdingu d.o.o. – podružnica Gradska groblja, odnosno Ministarstvu graditeljstva i prostornog uređenja u čijoj je nadležnost nadzor nad primjenom zakonske regulative u svezi groblja u Republici Hrvatskoj.

Alan VAJDA, mag. iur.

Prethodni članakPravo na poljoprivrednu mirovinu
Sljedeći članakKojim kategorijama se ne obustavlja isplata mirovine?
Gospodarski list
Gospodarski list je najstariji hrvatski časopis za poljoprivredu i selo koji i danas izlazi i koji je kroz tri stoljeća usmjeravao stručno, ekonomski i društveno hrvatskog seljaka i selo. Promicao je i čuvao običaje na selu i poljoprivredi i njegovao hrvatsku kulturu i jezik. List danas izlazi kao polumjesečnik na 72 stranice visoke kvalitete papira i višebojnog (kolor) tiska u formatu 210 x 275 mm. Zahvaljujući tradicionalno kvalitetnim i prije svega aktualnim i stručnim člancima, Gospodarski list stekao je vjerne, dugogodišnje pretplatnike i do danas zadržao status najpopularnijeg časopisa o poljoprivredi u Hrvatskoj. Kroz sva tri stoljeća Gospodarski list je izlazio zahvaljujući prije svega svojim vjernim pretplatnicima, poslovnim partnerima i oglašivačima, a u Gospodarskom listu surađuju najnapredniji ljudi pojedinog vremena, mnogi istaknuti znanstvenici, stručnjaci poljoprivredne proizvodnje, te mnogi drugi ugledni ljudi. Važno je napomenuti da Gospodarski list i danas kontinuitrano stvara nove vrijednosti kroz vrijedne projekte i inicijative; Gospodarski kalendar, biblioteka Obitelj i Gospodarstvo, biblioteka Hrvatsko povrće, Gospodarski oglasnik, televizijska emisija Dodir prirode, web izdanja, digitalizacija arhive 1842 – 1910 dostupne javnosti kroz projekt Hrvatska kulturna baština, izbor za najbolju poljoprivrednu ljekarnu, stručni seminar Hrvatsko povrće, stručni seminar CroVin, profilne stranice na društvenim mrežama, Društvo agrarnih novinara Hrvatske… Cilj Gospodarskog lista oduvijek je bio i ostat će prenošenje znanja, informacija i savjeta, kako bi poljoprivredna proizvodnja bila isplativa, a gospodari uspješniji.