Napuhao sam 0,61 promila alkohola u krvi pa mi je vozačka oduzeta privremeno na nekoliko dana. Nisam pisao prigovor na prekršajni nalog niti sam platio novčanu kaznu. Sada mi je poštom stigla OBAVIJEST (upravo tako je naslovljena) da mi se vozačka oduzima na 6 mjeseci(?!). Evo što me konkretno zanima: – Imam li u ovom trenutku pravo žalbe, prigovora i sl.? Postoji li u ovakvim situacijama ikakav pravni lijek jer na samoj ’Obavijesti’ se ne spominje ništa slično. – Čudno mi je što navedenu ’obavijest’ potpisuje Ministarstvo unutarnjih poslova tj. Policijska uprava odnosno Sektor upravnih, inspekcijskih i poslova civilne zaštite, a ne Sud. Znači li to da je ovo pravomoćno? Može li u ovakvim situacijama presuditi odnosno prosuditi visinu kazne PU, a ne Sud? 6 mjeseci mi se čini predrastičnim za 0,61! – Mislim da u ZSPC nema niti spomena o oduzimanju vozačke dozvole ispod 1,00 promila odnosno da takvo što zakonom nije propisano. Je li to točno?
– Niste pisali prigovor u roku, propustili ste svoju šansu, ona sankcija iz prekršajnog naloga je pravomoćna i izvršna.
– MUP vodi evidenciju vozačkih dozvola, njihov je posao da vode računa o zaštitnim mjerama zabrane upravljanja.
– Prekršajni zakon određuje zaštitne mjere.
Da zaključimo – sve je čisto i zakonito, počinili ste kazneno djelo. Ukoliko ste od policajca dobili prekršajni nalog, on je postao pravomoćan.

M. D., dipl. iur.

Prethodni članakMoram li plaćati sve naknade?
Sljedeći članakBrudet od grdobine
Gospodarski list
Gospodarski list je najstariji hrvatski časopis za poljoprivredu i selo koji i danas izlazi i koji je kroz tri stoljeća usmjeravao stručno, ekonomski i društveno hrvatskog seljaka i selo. Promicao je i čuvao običaje na selu i poljoprivredi i njegovao hrvatsku kulturu i jezik. List danas izlazi kao polumjesečnik na 72 stranice visoke kvalitete papira i višebojnog (kolor) tiska u formatu 210 x 275 mm. Zahvaljujući tradicionalno kvalitetnim i prije svega aktualnim i stručnim člancima, Gospodarski list stekao je vjerne, dugogodišnje pretplatnike i do danas zadržao status najpopularnijeg časopisa o poljoprivredi u Hrvatskoj. Kroz sva tri stoljeća Gospodarski list je izlazio zahvaljujući prije svega svojim vjernim pretplatnicima, poslovnim partnerima i oglašivačima, a u Gospodarskom listu surađuju najnapredniji ljudi pojedinog vremena, mnogi istaknuti znanstvenici, stručnjaci poljoprivredne proizvodnje, te mnogi drugi ugledni ljudi. Važno je napomenuti da Gospodarski list i danas kontinuitrano stvara nove vrijednosti kroz vrijedne projekte i inicijative; Gospodarski kalendar, biblioteka Obitelj i Gospodarstvo, biblioteka Hrvatsko povrće, Gospodarski oglasnik, televizijska emisija Dodir prirode, web izdanja, digitalizacija arhive 1842 – 1910 dostupne javnosti kroz projekt Hrvatska kulturna baština, izbor za najbolju poljoprivrednu ljekarnu, stručni seminar Hrvatsko povrće, stručni seminar CroVin, profilne stranice na društvenim mrežama, Društvo agrarnih novinara Hrvatske… Cilj Gospodarskog lista oduvijek je bio i ostat će prenošenje znanja, informacija i savjeta, kako bi poljoprivredna proizvodnja bila isplativa, a gospodari uspješniji.