Zanima me da li se mogu kalifornijske gliste upisati u upisnik OPG? Imam ponudu od “Gradskih zelenila” da mi bez naknada ustupaju košenu travu i lišće kao hranu za gliste, ali ne mogu pravno preuzimati. Grad mi je odgovorio da to nije u njihovoj nadležnosti mada bi surađivali s gradskom firmom i šalju me u zaštitu okoliša, a oni kažu da raditi mogu, ali ne daju mi ništa pismeno već me šetaju u gospodarstvo. Tamo ne žele ni čuti da mogu gliste upisati u upisnik pod ostalo.
Prema Nacionalnoj klasifikaciji djelatnosti (NKD) iz 2007. godine s objašnjenjima koja dodatno opisuju temeljnu strukturu NKD 2007., s preciznim opisima pojedinih kategorija, omogućava se korisnicima NKD 2007. razlikovanje granica i sadržaja svake kategorije i olakšava razvrstavanje djelatnosti prema razredima NKD 2007. Područja A – Poljoprivreda, šumarstvo i ribarstvo 01.4 skupina (uzgoj stoke, peradi i ostalih životinja) Razred 01.49 (uzgoj ostalih životinja uključuje: uzgoj crva, glista, ostalih zemljanih mekušaca, puževa itd.) Nadalje uvjet upisa u Upisnik poljoprivrednih gospodarstava je, sukladno članku 4. stavku 1. Pravilnika o Upisniku Poljoprivrednih gospodarstava (NN br. 76/11), posjedovanje poljoprivrednih resursa (poljoprivrednog zemljišta i/ili stoke) i obavljanje poljoprivredne djelatnosti koja obuhvaća bilinogojstvo, stočarstvo i s njima povezane uslužne djelatnosti.

Ministarstvo poljoprivrede

Prethodni članakŠtete od ovaca na povrću
Sljedeći članakDosmrtno uzdržavanje i pobijanje ugovora
Gospodarski list
Gospodarski list je najstariji hrvatski časopis za poljoprivredu i selo koji i danas izlazi i koji je kroz tri stoljeća usmjeravao stručno, ekonomski i društveno hrvatskog seljaka i selo. Promicao je i čuvao običaje na selu i poljoprivredi i njegovao hrvatsku kulturu i jezik. List danas izlazi kao polumjesečnik na 72 stranice visoke kvalitete papira i višebojnog (kolor) tiska u formatu 210 x 275 mm. Zahvaljujući tradicionalno kvalitetnim i prije svega aktualnim i stručnim člancima, Gospodarski list stekao je vjerne, dugogodišnje pretplatnike i do danas zadržao status najpopularnijeg časopisa o poljoprivredi u Hrvatskoj. Kroz sva tri stoljeća Gospodarski list je izlazio zahvaljujući prije svega svojim vjernim pretplatnicima, poslovnim partnerima i oglašivačima, a u Gospodarskom listu surađuju najnapredniji ljudi pojedinog vremena, mnogi istaknuti znanstvenici, stručnjaci poljoprivredne proizvodnje, te mnogi drugi ugledni ljudi. Važno je napomenuti da Gospodarski list i danas kontinuitrano stvara nove vrijednosti kroz vrijedne projekte i inicijative; Gospodarski kalendar, biblioteka Obitelj i Gospodarstvo, biblioteka Hrvatsko povrće, Gospodarski oglasnik, televizijska emisija Dodir prirode, web izdanja, digitalizacija arhive 1842 – 1910 dostupne javnosti kroz projekt Hrvatska kulturna baština, izbor za najbolju poljoprivrednu ljekarnu, stručni seminar Hrvatsko povrće, stručni seminar CroVin, profilne stranice na društvenim mrežama, Društvo agrarnih novinara Hrvatske… Cilj Gospodarskog lista oduvijek je bio i ostat će prenošenje znanja, informacija i savjeta, kako bi poljoprivredna proizvodnja bila isplativa, a gospodari uspješniji.