Imam 58 godina i obrađujem 17 ha zemlje, bavim se stočarstvom, imam 14 krava. Nisam u sustavu PDV-a i zanima me imam li pravo na neka bespovratna sredstva iz EU i ako imam što mi je činiti?

ODGOVOR

Prvi korak je posjetiti Ministarstvo poljoprivrede, Upravu za stručnu podršku razvoju poljoprivrede i ribarstva (bivšu Savjetodavnu službu). Službenika zamolite da vam izradi informativni izračun ekonomske veličinine. Iz tog EVPG kalkulatora vidjet ćete vlastitu ekonomsku veličinu koja vam je jedan od važnih segmenata kod prijave na natječaje iz Programa ruralnog razvoja kao i natječaje LAG-a. Postoji velik broj mjera i natječaja na koje možete aplicirati ako zadovoljavate uvjete prihvatljivosti koji su svakim natječajem jasno definirani. Indikativni plan objave natječaja možete pronaći na web stranicama www.ruralnirazvoj.hr .

Prethodni članakNapredni dronovi – roboti za branje voća
Sljedeći članakGubim li pravo na dodatne bodove?
Maja Čičko, mag.ing.agr.
Maja Čičko završila je preddiplomski studij naftnog rudarstva koji je nadogradila diplomskim studijem Ekološke poljoprivrede i agroturizma. Radila je u Ministarstvu poljoprivrede, a u LAG-u je zaposlena kao voditeljica od 2016. godine i u tom razdoblju dodatno se obrazovala u segmentu pripreme i provedbe EU projekata te javne nabave, a osposobljena je i kao računalni operater. Radi na pripremi i provedbi EU projekata gdje je voditeljica na projektu Job College SAVA, kao i na Projektu Mjere 19 financirane iz Programa ruralnog razvoja. Osmišljava, piše i prijavljuje projekte od važnosti za ruralni razvoj, ne samo za vlastitu organizaciju, već i za organizacije s područja LAG-a kojima je potrebna tehnička i savjetodavna pomoć prilikom realizacije projekata. Unutar projekata edukacija financiranih iz nacionalnih sredstava, provodila je brojne radionice i predavanja koja su mahom bila orijentirana na razvoj ruralnog područja putem poljoprivredne proizvodnje, ruralnog turizma kao i revitalizaciju ruralnog prostora na način da se aktiviraju mlade osobe koje bi naslijedile staračke OPG-ove (pomlađivanje OPG-a). U LAG-u je izradila lokalne razvojne strategije na temelju koje LAG provodi vlastite natječaje pri čemu je provodila brojna detaljna istraživanja i participativne sastanke. Unutar provedbe Mjere 19 radila je kao evaluator Projekata. Prije zaposlenja u LAG-u nekolicinu godina samostalno je pisala i vodila blog, a radila je i kao urednica i voditeljica na lokalnoj televiziji.