Tevelovi ,,smiješni’’ dronovi za branje voća istaknuli su se na Firi, međunarodnom forumu za poljoprivrednu robotiku koji je nedavno – u prosincu prošle godine održan na virtualni način: Tevel Aerobotics Tehnologies dobitnik je nagrade za najboljeg terenskog robota 2020. godine.

Proizvođači robota, poljoprivredne tvrtke, proizvođači, investitori, dobavljači i poduzetnici iz cijelog svijeta susreli su se online. Neovisni žiri sastavljen od Future Farming, GOFAR i Sveučilišta Wageningen odabrao je 3 finalista između 10 najboljih projekata robota. Stoga je javnost putem interneta glasovala za izbor ukupnog pobjednika, Tevel Aerobotics Technologies. Nagradu za najboljeg konceptnog terenskog robota dodijelio je René Koerhuis, novinar za strojeve u Future Farming.      

  Povećanje održive proizvodnje

Inženjeri i strastveni izumitelji iz cijelog svijeta naporno rade na razvoju poljskih robota koji rade na poboljšanju života poljoprivrednika, istovremeno smanjujući upotrebu fitosanitarnih proizvoda i emisije stakleničkih plinova. Stoga je najbolji koncept terenskog robota 2020.g. izbor najoriginalnijeg robota, koji ima potencijal da konkretno doprinese povećanoj i održivoj proizvodnji hrane: Tevelovi leteći autonomni roboti kombiniraju tehnike umjetne inteligencije kako bi mehanizirali branje voća.

Tevel udružen s Kubotom

Izraelska tvrtka Tevel Aerobotics Technologies osnovana je 2017. g, a prikupila je više od 28 milijuna dolara i sa svojim timom od 35 osoba radi na razvojuletećih autonomnih strojeva -robota koji se koriste za branje različitih vrsta voća, uključujući jabuke, breskve, nektarine, kruške, šljive, agrume i avokado.

Tevelov berač voća –  dron, kombinira računalni vid, kontrolu leta, analizu podataka i tehnike umjetne inteligencije, koristeći sve komponente za mehaniziranu berbu voća. Osim navedenog, tvrtka radi i na drugim robotskim aplikacijama poput prorjeđivanja, rezidbe i selektivnog prskanja, a tijekom ove godine nastojat će svoj dron za berbu i komercijalizirati.

Japanski proizvođač Kubota odlučio je financirati izraelski Start-up Tevel Aerobotics u iznosu od 20 milijuna dolara. Za Kubotu je ova inicijativa dio inovacijskih centara koje je stvorila 2019. godine kako bi izgradila partnerstva s inovativnim tvrtkama.

Prethodni članakZašto je dobro i za što koristiti humus?
Sljedeći članakKoja bespovratna sredstva uzeti?
Kristina Pawelitsch, mag.ing.agr.
Rođena je 1974. g. u Crailsheimu u Njemačkoj, a diplomirala je na Agronomskom fakultetu u Zagrebu na temu Valorizacija početnog rasta i potencijala rodnosti Lovranske trešnje. Urednica je Gospodarskog lista i autorica stručnih članaka iz raznih područja poljoprivrede, a surađuje i s udrugama iz područja poljoprivrede. Kristina Pawelitsch rođena je 1974. godine u Njemačkoj , u Crailsheimu. OBRAZOVANJE: • U Krapini završava srednju školu za prirodoslovno- matematičkog tehničara • 2002. diplomirala na Sveučilištu u Zagrebu, na Agronomskom fakultetu i stekla zvanje magistra inženjerka hortikulture. Diplomirala je na temu Valorizacija početnog rasta i potencijala rodnosti lovranske trešnje. • govori tečno njemački i engleski (Vodnikova škola, Zagreb , 6. stupanj poslovnog engleskog i završni stupanj konverzacijskog njemačkog u školi Sokrat u Zagrebu) RADNO ISKUSTVO: Od lipnja, 2017. godine urednica u Gospodarskom listu. Prijašnje radno iskustvo: radila u AQUAARTu kao projektant automatskih sustava navodnjavanja. Nakon toga radi kao referent nabave u Würth Group na poslovima uvoza i izvoza za strano tržište, pretežno Njemačka i Švicarska. Aktivni je član Udruge Akram (Udruga za hrvatsko savršeno naselje), a pisala je i u časopisima ''Vita'' i '' Sto posto prirodno''.