Preko moje nekretnine temeljem presude općinskog suda uknjiženo je pravo stvarne služnosti prolaza i provoza za susjedovu česticu u dužnici od 33 metra širine 3 metra. Taj se prilaz nalazi uz glavnu cestu i susjed je meni na tom prolazu napravio ulazna vrata koja nisu zaključana ali su zatvorena. Tko treba održavati taj prolaz, budući da je pun rupa?


Niste precizno napisali da li su vrata sagrađena na susjedovoj nekretnini ili na vašoj. Vrata je susjed mogao postaviti samo na svoju nekretninu, ne i na vašu. Bez obzira što ima pravo služnosti po vašoj nekretnini ne može na istoj graditi bez vašeg odobrenja. Vašu nekretninu susjed može koristiti samo za prolaz i provoz. Troškove održavanja i popravaka snosi ovlaštenik, ako nije drugačije određeno. Ako se poslužnom nekretninom (tim prolazom 33×3 metra) koristite i vi kao vlasnik, tada ste dužni razmjerno snositi troškove održavanja. Susjed koji ima pravo služnosti mora pri izvršavanju svojih ovlasti (provoza i prolaza) postupati obzirno, tako da što manje opterećuje Vašu nekretninu.

Daniela SUKALIĆ, dipl. iur.

Prethodni članak607 tisuća kuna iz IPARD-a za podizanje nasada jabuka
Sljedeći članakNova isplata za ruralni turizam iz IPARD-a
Daniela Sukalić, dip. iur.
Diplomirana je pravnica i stalna suradnica Gospodarskog lista od 2009. godine. Diplomirala je na Pravnom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu 1990. godine, iste godine počela je raditi kao odvjetnička vježbenica. Nakon završenog studija prava pohađala je poslijediplomski studij iz kaznenog prava na Pravnom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. Diplomirana je pravnica i stalna suradnica Gospodarskog lista od 2009. godine. Diplomirala je na Pravnom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu 1990. godine, iste godine počela je raditi kao odvjetnička vježbenica. Nakon završenog studija prava pohađala je poslijediplomski studij iz kaznenog prava na Pravnom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. Od prosinca 1994. godine do veljače 2018. godine radila je kao odvjetnica u Križevcima te se pretežno bavila obveznim, trgovačkim, ovršnim, obiteljskim, nasljednim, radnim i upravnim pravom. Veliko iskustvo stekla je na području zemljišno-knjižnog i vlasničkog prava. Dugi niz godina bila je članica Upravnog odbora Odvjetničkog zbora Koprivničko-križevačke županije. Završila je edukaciju za izmiritelja u Hrvatskoj udruzi za mirenje u Zagrebu 2012. godine. Edukaciju za Voditelja izrade i provedbe projekata financiranih iz Europskih fondova završila je 2014. godine, što joj omogućava obavljanje konzultantskih poslova u tom području. Sada je zaposlena u Ministarstvu poljoprivrede Republike Hrvatske, u pravnom sektoru.