Nabavili smo bika za natjecanje. Bik je bio u dobroj kondiciji, težak oko 1100 kg, ali sad je trom i slabo skače. Mi mislimo da ga nepravilno hranimo jer mu dajemo previše žita koje životinja ne može probaviti i šećere. Molimo vas preporuku kako ga hraniti i u kojem omjeru?
S ovako malo informacija dosta mi je teško jednostavno odgovoriti na vaše pitanje, budući da bika ne vidim, te ne znam čime se sve hrani. Zato ću vam pokušati odgovoriti kroz nekoliko točaka. Zašto je bik sada slabo pokretan i izdržljiv? Moguć odgovor je, što i sami kažete, da je možda predebeo. Previše žita, odnosno, neodgovarajuće hranidbe s previše energetskih koncentrata. Životinju nisam vidio, pa ne mogu procijeniti kondiciju, no od previše žita je skupio samo mast i teže se kreće, odnosno, brzo umara. Znači treba mu davati više sijena ili paše, a manje koncentrata (žita) ili zamijeniti to žito sa zobi. Ako je debeo trebao bi steći kondiciju, te ga trebate puštati da se više kreće. Jedno od rješenja da se bik potakne na hodanje je da se pojilica i hranilica stave udaljenije jedno od drugog, pa bik, želi li to ili ne, hoda i poboljšava kondiciju. Dugoročno dodavanje šećera nema smisla i samo pogoršava stanje, šećer može biti dobar samo prije borbe, da digne trenutnu energiju i potakne bika na akciju, no dugoročno nije dobar jer je izvor lako dostupne energije i bika samo još više deblja. Ako pak nije ništa od toga i bik je u dobroj kondiciji i mišićav, onda može biti problem s kvalitetom hrane. Presuho i prašnjavo sijeno nije dobro jer može sadržavati štetnu prašinu i plijesni u njoj. Ako je sijeno sadržavalo primjese korova oni mogu naštetiti životinji, te neki (kao što je ambrozijia) djelovati čak i alergeno. I žita mogu biti također prašnjava ili čak pljesniva. Plijesan ne mora biti vidljiva, no ona je najčešće koncentrirana u prašini i može izazvati živčane probleme kod životinja. Može biti i nedostatak minerala/vitamina koje bi bilo dobro davati sa žitom (koncentratom). Kupiti neki dodatak za odrasle/rasplodne životinje i dati ih biku uz obrok, prema preporukama proizvođača. Oni su potrebni u malim količinama, no vrlo važni za čitav organizam. Ne znam od kad se tako ponaša, ako je to od proljeća možda je nedovoljno sunca u kombinaciji s mineralima i vitaminima izazvalo nevoljno ponašanje. Ako bude trebalo javite se opet s nešto više detalja o samom biku i načinu držanja i hranidbe.

doc. dr. sc. Goran KIŠ

Prethodni članakVlada RH usvojila Nacrt prijedloga zakona o vinu
Sljedeći članakNewsletter 17/2018
Gospodarski list
Gospodarski list je najstariji hrvatski časopis za poljoprivredu i selo koji i danas izlazi i koji je kroz tri stoljeća usmjeravao stručno, ekonomski i društveno hrvatskog seljaka i selo. Promicao je i čuvao običaje na selu i poljoprivredi i njegovao hrvatsku kulturu i jezik. List danas izlazi kao polumjesečnik na 72 stranice visoke kvalitete papira i višebojnog (kolor) tiska u formatu 210 x 275 mm. Zahvaljujući tradicionalno kvalitetnim i prije svega aktualnim i stručnim člancima, Gospodarski list stekao je vjerne, dugogodišnje pretplatnike i do danas zadržao status najpopularnijeg časopisa o poljoprivredi u Hrvatskoj. Kroz sva tri stoljeća Gospodarski list je izlazio zahvaljujući prije svega svojim vjernim pretplatnicima, poslovnim partnerima i oglašivačima, a u Gospodarskom listu surađuju najnapredniji ljudi pojedinog vremena, mnogi istaknuti znanstvenici, stručnjaci poljoprivredne proizvodnje, te mnogi drugi ugledni ljudi. Važno je napomenuti da Gospodarski list i danas kontinuitrano stvara nove vrijednosti kroz vrijedne projekte i inicijative; Gospodarski kalendar, biblioteka Obitelj i Gospodarstvo, biblioteka Hrvatsko povrće, Gospodarski oglasnik, televizijska emisija Dodir prirode, web izdanja, digitalizacija arhive 1842 – 1910 dostupne javnosti kroz projekt Hrvatska kulturna baština, izbor za najbolju poljoprivrednu ljekarnu, stručni seminar Hrvatsko povrće, stručni seminar CroVin, profilne stranice na društvenim mrežama, Društvo agrarnih novinara Hrvatske… Cilj Gospodarskog lista oduvijek je bio i ostat će prenošenje znanja, informacija i savjeta, kako bi poljoprivredna proizvodnja bila isplativa, a gospodari uspješniji.