Kako otkloniti iz rakije loš miris i okus po plijesni?
Loš okus i miris po pljesni iz rakije se može otkloniti tako da se tretira s aktivnim ugljenom (aktivni ugljen možete nabaviti u poljoapotekama ili sjemenarnama). Navedeni nedostatak (okus i miris po plijesni) uglavnom se pojavljuje ako se za vrenje upotrebljava jako trulo ili pljesnivo grožđe odnosno voće, a može se pojaviti kao posljedica pljesnivog tropa.
POSTUPAK: Na 100 litara rakije dodaje se 50 gr. aktivnog ugljena. Aktivni ugljen dodaje se manjoj količini rakije i dobro promiješa, pa se ulije u sud s rakijom, te dobro promiješa. Nakon nekoliko dana otoči se rakija od istaloženog ugljena, zatim se kuša, pa ako još uvijek ima miris i okus po plijesni, postupak se ponavlja s novim ugljenom. Dodatkom aktivnog ugljena iz rakije se uklanjaju i dobre, tj. poželjne arome.

mr. M. ZORIČIĆ

Prethodni članakGnojivo od koprive
Sljedeći članakPoziv na savjetovanje iz zaštite na radu
Gospodarski list
Gospodarski list je najstariji hrvatski časopis za poljoprivredu i selo koji i danas izlazi i koji je kroz tri stoljeća usmjeravao stručno, ekonomski i društveno hrvatskog seljaka i selo. Promicao je i čuvao običaje na selu i poljoprivredi i njegovao hrvatsku kulturu i jezik. List danas izlazi kao polumjesečnik na 72 stranice visoke kvalitete papira i višebojnog (kolor) tiska u formatu 210 x 275 mm. Zahvaljujući tradicionalno kvalitetnim i prije svega aktualnim i stručnim člancima, Gospodarski list stekao je vjerne, dugogodišnje pretplatnike i do danas zadržao status najpopularnijeg časopisa o poljoprivredi u Hrvatskoj. Kroz sva tri stoljeća Gospodarski list je izlazio zahvaljujući prije svega svojim vjernim pretplatnicima, poslovnim partnerima i oglašivačima, a u Gospodarskom listu surađuju najnapredniji ljudi pojedinog vremena, mnogi istaknuti znanstvenici, stručnjaci poljoprivredne proizvodnje, te mnogi drugi ugledni ljudi. Važno je napomenuti da Gospodarski list i danas kontinuitrano stvara nove vrijednosti kroz vrijedne projekte i inicijative; Gospodarski kalendar, biblioteka Obitelj i Gospodarstvo, biblioteka Hrvatsko povrće, Gospodarski oglasnik, televizijska emisija Dodir prirode, web izdanja, digitalizacija arhive 1842 – 1910 dostupne javnosti kroz projekt Hrvatska kulturna baština, izbor za najbolju poljoprivrednu ljekarnu, stručni seminar Hrvatsko povrće, stručni seminar CroVin, profilne stranice na društvenim mrežama, Društvo agrarnih novinara Hrvatske… Cilj Gospodarskog lista oduvijek je bio i ostat će prenošenje znanja, informacija i savjeta, kako bi poljoprivredna proizvodnja bila isplativa, a gospodari uspješniji.